La Vanguardia (Català)

ESPLENDOR A L’ARGILA

Rafa Nadal reapareix com el principal rival que cal batre en una temporada europea d’argila renovada

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

Rafa Nadal reapareix com a gran favorit en els tornejos sobre terra batuda.

És el torn de Rafa Nadal. Torna a ser-ho. Aquesta vegada d’un renascut Rafa Nadal que buscarà al llarg del mes i mig vinent continuar fent història. Amb Montecarlo, Barcelona, Madrid, Roma i Roland Garros al seu calendari, el balear tindrà fins a cinc oportunita­ts per superar –aquesta vegada sí– Guillermo Vilas com a màxim guanyador de tornejos en terra després que l’ATP hagués decidit validar tres victòries fins ara no comptabili­tzades per a l’argentí. I encara més: convertir-se en el primer tennista de l’era Open a aconseguir deu victòries en un mateix torneig, ja que en suma nou a Montecarlo, Barcelona i Roland Garros. En un començamen­t atípic de la temporada europea de terra, Nadal apareix pràcticame­nt sense rival en el terreny que coneix més bé, en què no ha deixat de guanyar mai i on fa un any va conquerir dos títols, a Montecarlo i Barcelona.

Perquè aquesta temporada Andy Murray i Novak Djokovic amb prou feines li van fer el pròleg a la batalla pel número u en el torneig de Doha que es va disputar la primera setmana de l’any. La victòria en una final esperada va ser la revenja del serbi contra l’escocès. Però allà es va acabar la història del que semblava una nova època que ha quedat, si més no, ajornada. I és que a partir d’aquell moment van reaparèixe­r dos jugadors que van ser números u i havien quedat fora de les apostes –Rafa Nadal i Roger Federer– per reeditar els millors moments dels seus enfrontame­nts de fa una dècada.

En aquest començamen­t, tots dos han protagonit­zat dues de les tres grans finals de la temporada: la de l’Open d’Austràlia, el primer Grand Slam de l’any, i la del Masters 1000 de Miami, després d’enfrontar-se també en la quarta ronda d’Indian Wells, un altre torneig que també va guanyar el suís, als 35 anys, per escalar fins al quart lloc del rànquing. Però Federer, que tornava al circuit després de sis mesos d’inactivita­t, va dir prou. Amb els tres títols, 19 victòries i només una derrota, va decidir renunciar a la terra, una superfície on només ha aconseguit guanyar un dels 18 Grand Slam del seu palmarès. “Vull estar sa i divertir-me. Quan em poso bé puc jugar un gran tennis i si no estic sa no podré ser en altres finals amb en Rafa”. Així es va acomiadar fins a Roland Garros.

Però Nadal no estarà sol en aquest inici de temporada terrícola que ja han inaugurat aquesta setmana els tornejos de Houston i Marràqueix, dos ATP 250 que prenen el relleu de la minvada temporada d’argila sud-americaque na. Allà només resisteixe­n els tornejos de Quito, Buenos Aires, São Paulo i Rio de Janeiro, l’únic ATP 500 amb el Godó sobre aquesta superfície.

Els finalistes d’aquestes quatre cites –Víctor Estrella, Paolo Lorenzi, Alexandr Dolgopolov, Kei Nishikori, Dominic Thiem, Pablo Carreño, Pablo Cuevas i Albert Ramos–, juntament amb els quatre d’aquest diumenge (Houston i Marràqueix), són els cridats a competir amb Rafa Nadal. Tot i és ben significat­iu que cap d’aquests tennistes no hagi repetit final. A aquesta llista s’hi afegiran a Roland Garros i als tres Masters 1000 de primavera –Montecarlo, Madrid i Roma– els tres primers classifica­ts del rànquing: Murray, Djokovic i Stan Wawrinka, que ja han començat la preparació sobre argila.

Perquè si la terra perd terreny i atractiu en aquesta primera etapa de la temporada, a la primavera europea la torna a guanyar després d’uns anys de retrocés. Una vella reivindica­ció encapçalad­a pel mateix Rafa Nadal a què l’ATP i diversos organitzad­ors han respost malgrat la tendència cada vegada més generalitz­ada dels tornejos per apostar per les pistes dures, més populars i, sobretot, més barates. Mantenen les seves apostes per la terra batuda Marràqueix, que des de l’any passat substituei­x Casablanca; Ginebra, que també des de fa un any pren el relleu de Düsseldorf per viure una segona era sobre aquesta superfície renunciant a la superfície sintètica, i Istanbul, que suma al seu torneig dur femení el d’argila masculí. I se sumen aquesta campanya Lió, que també estrena emplaçamen­t i superfície prenent el relleu de Niça, i Budapest, que acull per primera vegada un torneig del circuit masculí i ho fa sobre terra recollint l’herència de Bucarest, fora aquesta temporada del tour de l’ATP. Encara que les cites de referència, les que marquen el camí de Roland Garros, continuara­n sent des d’avui mateix Montecarlo, Barcelona, Madrid i Roma.

 ?? JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP ?? Rafa Nadal celebra el novè títol a Montecarlo fa un any després de batre a la final Gaël Monfils en tres sets
JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP Rafa Nadal celebra el novè títol a Montecarlo fa un any després de batre a la final Gaël Monfils en tres sets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain