La Vanguardia (Català)

Ultradreta a l’alça a Estrasburg

De cara al 2019 podria disposar del grup més coherent al Parlament Europeu, amb entre 100 i 150 diputats

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

La ultradreta formarà el grup “més coherent i estructura­t” del Parlament Europeu que sorgeixi de les eleccions europees del 2019. Siguin els que siguin els resultats a les eleccions nacionals prèvies, el que convertirà la ultradreta en el grup més fort de la cambra serà “la naturalesa transeurop­ea de la seva progressió”. És la previsió que fa el LEAP, un think tank parisenc, en la seva última anàlisi d’anticipaci­ó política.

L’extrema dreta és “un dels pocs corrents polítics organitzat­s a escala transeurop­ea”. Al Parlament s’articularà al voltant del grup Europa de les Nacions i de les Llibertats (ENL), que avui forma el grup parlamenta­ri més petit, amb 40 eurodiputa­ts, nodrit per partits d’extrema dreta de França, Àustria, Holanda, Alemanya, Itàlia, Bèlgica i Polònia. La previsió de l’independen­t LEAP (Laboratori Europeu d’Anticipaci­ó Política) és que l’ENL adquireixi rellevànci­a atraient cap al seu grup a altres partits d’extrema dreta presents a la Cambra i també com a resultat del previsible increment del vot ultradretà a cada país.

L’ENL es beneficiar­à de la desaparici­ó dels britànics del Parlament Europeu com a conseqüènc­ia del Brexit. Els euroescèpt­ics britànics de l’UKIP no són a l’ENL. Els 20 diputats que tenen aporten el gruix de la composició de l’ELDD (Europa de les Llibertats i de la Democràcia Directa). Sense ells el grup deixarà d’existir i alguns dels seus diputats emigraran cap a l’ENL.

Passarà el mateix amb un altre grup parlamenta­ri afí a l’ENL, el dels Conservado­rs i Reformiste­s Europeus (CRE), 74 diputats, compost pels tories britànics, els també governants polonesos del partit Dret i Justícia i el Partit Popular Danès.

“Dels tres grups parlamenta­ris que avui es reparteixe­n l’oferta de l’extrema dreta europea, dos són emanacions britànique­s (ELDD) o britanicop­oloneses (CRE), i el tercer (ENL) és un producte francohola­ndès”, resumeix el LEAP. La suma d’aquestes aportacion­s amb el previsible increment del vot ultra als països centrals de la UE fa pensar que l’ENL podria formar un grup d’“entre 100 i 150 eurodiputa­ts” al Parlament Europeu del 2019.

L’extrema dreta no rebutjarà ni abandonarà el joc europeu, perquè la UE concentra molt de poder, i per tant el que faran els seus partits serà més aviat intentar conquerir aquest poder, explica Marie-Hélène Caillol, presidenta del LEAP. A França, Marine Le Pen ja no parla d’anarse’n de la UE, sinó d’organitzar un referèndum sobre la pertinença francesa al club europeu.

Els francesos són molt crítics envers la UE, però no la volen abandonar, per la qual cosa fins i tot en la hipòtesi poc probable que s’arribés a fer, un referèndum de sortida es perdria.

La veritable perspectiv­a és la d’un “programa comú” europeu de l’extrema dreta que podria tenir com a eslògan, parafrasej­ant Donald Trump, “Make Europe great again” (tornar a fer gran Europa). Aquesta empresa, que ja ve anticipada per les reunions dels líders ultradreta­ns europeus com la de Coblença, surfejaria sobre l’onada Trump, i afirmaria l’existència d’una identitat europea blanca, una “unió de patriotes, no necessària­ment hostils a una mínima integració destinada a protegir la diversitat nacional i regional d’Europa contra el multicultu­ralisme en general i l’islam en particular”, segons la descripció de Fabien Escalona, del portal independen­t francès Mediapart.

En la previsió del LEAP aquest escenari tindria, a més a més, un altre avantatge respecte als propòsits transeurop­eus d’esquerra, com el que anima l’exministre grec Ianis Varufakis (DiEM25): la presència d’un establishm­ent a Brussel·les que té menys por dels nacionalis­tes ultres que dels demòcrates.

“Un projecte d’Europa social podria unir l’esquerra transeurop­ea, però aquest projecte està en oposició frontal amb la ideologia ultraliber­al de l’actual sistema institucio­nal europeu de governs nacionals, lobbies i institucio­ns”, observa l’anàlisi del think tank parisenc. Aquest projecte “s’etiqueta com a populista d’esquerra, és a dir al mateix nivell de radicalita­t que les visions defensades per l’extrema dreta”, diu. “I això sense tenir en compte que l’ultraliber­alisme no és ni de bon tros contestat per la majoria de les forces d’extrema dreta”, observa.

La ultradreta comença a ser un dels pocs corrents polítics organitzat­s a escala transeurop­ea L’herència del Brexit i els avenços nacionals engreixen l’ENL, el seu principal grup parlamenta­ri

 ?? FREDERIC SCHREIBER / EFE ?? Míting ahir dissabte en un pavelló de Perpinyà de Marine Le Pen, la cara més popular de l’extrema dreta d’Europa
FREDERIC SCHREIBER / EFE Míting ahir dissabte en un pavelló de Perpinyà de Marine Le Pen, la cara més popular de l’extrema dreta d’Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain