La Vanguardia (Català)

La pista gihadista de l’atemptat de Dortmund perd consistènc­ia

- BERLÍN Redacció i agències

Tot sembla indicar que la investigac­ió sobre l’atemptat que va patir l’autobús del Borussia Dortmund dimarts està fent un gir radical. Enmig d’un fort hermetisme policial, les últimes dades filtrades no deixen de sorprendre. Tot apunta que les tres notes que van aparèixer al costat dels explosius i que orientaven el cas cap a l’autoria de radicals musulmans són falses. Cal sumar-hi el fet que dijous la Fiscalia alemanya va admetre que no tenien cap prova que relacionés l’únic detingut fins al moment, l’iraquià Abdul Beset, amb els atemptats, fet que debilita cada vegada més la pista gihadista.

Per contra, ahir el diari Welt am Sonntag va publicar que els explosius podrien provenir de subministr­aments pertanyent­s a les forces armades alemanyes. El tabloide Bild encara va anar més lluny i va assegurar, citant fonts de la investigac­ió, que ara la principal línia d’investigac­ió són els grups d’extrema dreta.

I per acabar, el diari berlinès Der Tagesspieg­el va anunciar que havien rebut un correu electrònic de signe ultradretà que s’atribueix l’autoria de l’atac i que amenaçava amb un altre atemptat, aquesta vegada a Colònia.

“Els explosius a les bombes de

Una font de la investigac­ió diu a la premsa que els explosius podrien ser de l’exèrcit alemany

tub, que estaven plenes d’agulles metàl·liques, podrien haver vingut de les reserves de les forces armades alemanyes, tot i que encara s’està comprovant”, apuntava Welt am Sonntag. La font també va dir que cal tenir coneixemen­t especialit­zat per utilitzar detonadors militars, que tampoc no son fàcils d’aconseguir.

Una portaveu de la fiscalia federal va declinar fer-hi comentaris. Tot i que va ratificar que l’iraquià Beset, que va formar part de l’Estat Islàmic, no semblava implicat en els atacs. Pel que respecta als tres escrits presumptam­ent gihadistes sembla que ni el contingut ni com es van deixar no segueixen els esquemes habituals del terrorisme islàmic.

L’autobús del Borussia es dirigia dimarts al seu estadi per a un partit de la Lliga de Campions contra l’AS Mònaco quan es van produir les tres explosions al seu pas. L’únic jugador ferit va ser el defensa Marc Bartra, que ahir va sortir de l’hospital després d’haver estat operat del canell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain