La Vanguardia (Català)

Un cotxe bomba mata desenes d’evacuats xiïtes a Alep

L’atemptat ensagna un intercanvi de civils entre Damasc i l’oposició

- DAMASC Agències

Un cotxe bomba suïcida va esclatar ahir a l’entrada d’Alep, on hi havia 45 autocars i ambulàncie­s d’uns 5.000 evacuats dels pobles xiïtes d’Al-Fuah i Kefraya, sota el setge de les forces governamen­tals. Com a conseqüènc­ia dels fets van morir almenys 43 civils, segons l’Observator­i Sirià de Drets Humans, mentre que la Defensa Civil Siriana va assegurar que ha recuperat més de 100 cadàvers, entre ells molts de menors, d’aquest indret d’Al-Rashidin, al nord de la segona ciutat siriana.

Imatges dels moments posteriors a l’explosió mostren els vehicles carbonitza­ts i nombrosos cadàvers escampats als voltants, així com sobresorti­nt de les finestrete­s dels autobusos, que van esclatar amb la deflagraci­ó. Segons el correspons­al a Alep de l’agència SANA –l’organisme de comunicaci­ó oficial de Baixar alAssad–, el cotxe bomba es va introduir a la zona amb el pretext de lliurar ajuda humanitàri­a. L’Observator­i va afegir que era un quatre per quatre tipus furgoneta. Entre els cossos hi havia mantes, roba i maletes.

La majoria dels que viatjaven als combois eren famílies i combatents progoverna­mentals que estaven esperant ser traslladat­s a una nova destinació en el marc d’un acord d’evacuació complex entre el règim de Damasc i l’oposició, assolit el passat mes de març després de dos anys de setge llargs.

Cap grup no va reivindica­r immediatam­ent l’atac, i es desconeix si tindrà conseqüènc­ies per al pacte, que preveu el desplaçame­nt d’uns 30.000 sirians de quatre poblacions. Ahir les famílies d’Al-Fuah i Kefraya viatjaven a canvi de la mobilitat d’un grup de més de 2.000 persones de Madaia, sota control rebel, on desenes de persones han mort de gana pel setge governamen­tal. Igualment, els habitants d’Al-Fuah i Kefraya han estat sobrevivin­t gràcies al lliurament de subministr­aments per via aèria des que els rebels els van tallar les comunicaci­ons terrestres.

Els autobusos de xiïtes s’esperaven des de divendres a la ciutat d’Alep, controlada pel Govern, per unes complicaci­ons que van bloquejar el començamen­t del pacte, però les evacuacion­s van continuar després de l’atemptat. Els rebels de Madaia anaven des de la zona d’Al-Ramusa en direcció a la província d’Idlib, un dels reductes que els queden als insurgents després de set anys de guerra.

Encara que sembla que l’objectiu inicial de l’atac són els civils xiïtes, també podrien ser-ho els insurgents que els custodiave­n a Al-Rashidin. El grup Alliberame­nt del Llevant –l’exfilial siriana d’Al-Qaida– va difondre a través de Telegram informació i fotografie­s de l’explosió i en va responsabi­litzar Hizbul·lah. Segons aquesta associació, el cotxe bomba estava carregat amb metralla i explosius i un membre de la milícia libanesa el va fer detonar deliberada­ment. Cap altre grup no ha confirmat aquesta versió.

L’explosió va tenir lloc en una entrada al nord de la ciutat, on hi havia 45 autocars i ambulàncie­s

 ?? SANA HANDOUT / EFE ?? L’atemptat va trencar les finestres dels autobusos que traslladav­en unes 5.000 persones
SANA HANDOUT / EFE L’atemptat va trencar les finestres dels autobusos que traslladav­en unes 5.000 persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain