La Vanguardia (Català)

Turquia vota avui si eleva Erdogan a rang de sultà

Un sí deixaria pas a una república presidenci­alista

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Cinquanta-cinc milions de turcs decideixen avui en referèndum si volen lliurar el país a Recep Tayyip Erdogan i llençar les claus al Bòsfor. El sistema parlamenta­ri, tal com existeix des de la segona meitat del segle passat, deixaria pas a una república presidenci­alista, amb una assemblea de comparsa i sense primer ministre.

Per l’oposició es tracta d’un canvi de règim encobert, la necessitat del qual no ha estat explicada de manera completa. Mentrestan­t, el Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament (AKP), argumenta que Turquia necessita un executiu fort a l’actual cruïlla. Compten no només amb la notòria obra de govern d’Erdogan i la seva popularita­t entre el poble pla –augmentada pel control dels mitjans de comunicaci­ó públics i la intimidaci­ó dels privats– sinó també amb l’embafament de molts turcs davant les coalicions del passat, venials i incapaços de sotmetre els militars a la jurisdicci­ó civil.

L’AKP ven la reforma com un vestit a mida per a una societat eurasiàtic­a i musulmana com la turca, mentre l’oposició, que només vol veure’s al mirall europeu, ho considera un vestit a la mida d’Erdogan.

Un observador aliè podria pensar que es tracta d’un acte d’autodefens­a davant l’avortat intent colpista, en què el Parlament no va ser laminat legalment sinó literalmen­t bombardeja­t, com l’hotel on s’allotjava el president. Tot i això, el gir presidenci­alista és un objectiu de l’AKP des de fa almenys una dècada. El 2007, un altre referèndum convocat per l’AKP i avalat per la dreta nacionalis­ta de l’MHP –com el d’avui– va aconseguir que el president fos elegit per sufragi universal i no de manera indirecta pel Parlament.

Fa dos anys, Erdogan va deixar el càrrec de primer ministre després de convertir-se en el primer president votat pel poble. Abans havia estat un alcalde d’Istanbul inesperada­ment eficaç i manté la sensibilit­at als problemes concrets pròpia d’un alcalde.

En qualsevol cas, laics, kurds i esquerrans observen amb ansietat la deriva d’Erdogan dels últims anys i parlen del final de la divisió de poders i del risc de què l’eliminació de contrapeso­s desemboqui­n en un autoritari­sme encara més gran, més proper al de la Rússia de Putin que a les democràcie­s europees.

Tot i això, el govern turc posa com a exemple el presidenci­alisme francès –i la facultat d’Hollande de decretar l’estat d’excepció– i sobretot, el nord-americà, on tampoc no hi ha primer ministre i el president escull magistrats de l’alta judicatura.

De fet, Erdogan fa temps que actua com a cap de l’executiu més que de l’Estat, sense deixar de ser cap del seu partit. La votació ratificarà això, o no. Així com la reforma de divuit articles de la Constituci­ó, ja aprovada per la Cambra, després de l’acord entre l’AKP i la dreta nacionalis­ta.

El temor d’alguns és on portarà la nau el capità Erdogan –el seu pare era capità d’un transborda­dor– una vegada blindat al timó. Pels partidaris, on li correspon. Pels adversaris, a les roques. Per molts joves, a un lloc poc amè.

Tensió no en falta. Ahir mateix, la policia practicava mig centenar de detencions a Istanbul entre islamistes estrangers sospitosos de preparar un gran atemptat. Així mateix, un dia després que els EUA manifestes­sin la seva “preocupaci­ó per la qualitat de la democràcia a Turquia”, el fiscal general d’Istanbul incloïa el que va ser director de la CIA durant el cop d’Estat, John Brennan, a la seva llista d’investigat­s per vincles amb Fethullah Gülen, presumpte organitzad­or del cop i resident ara als EUA.

Laics, kurds i esquerrans temen que el sí acabi amb la divisió de poders i els contrapeso­s

 ?? KOSTAS TSIRONIS / BLOOMBERG ?? Silueta de Recep Tayyip Erdogan poc abans d’intervenir ahir en un míting a Istanbul
KOSTAS TSIRONIS / BLOOMBERG Silueta de Recep Tayyip Erdogan poc abans d’intervenir ahir en un míting a Istanbul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain