La Vanguardia (Català)

Els votants de l’antiga CDC no troben nou candidat

Puigdemont, que no repetirà, i Mas, inhabilita­t, continuen sent els favorits

- BARCELONA Redacció

El dilema sobre qui hauria de ser el candidat del PDECat en les pròximes eleccions autonòmiqu­es es complica cada cop més, sense que aparegui cap figura que, davant de l’opinió pública i, sobretot, davant dels mateixos votants de l’antiga Convergènc­ia, sigui capaç d’agafar el relleu de Carles Puigdemont –que ja fa mesos que va anunciar que no repetiria com a candidat– o d’Artur Mas, que no es pot presentar després de la seva condemna d’inhabilita­ció pel 9-N. El problema per a la cúpula neoconverg­ent és que tant la ciutadania en general com el seu mateix electorat continuen centrats exclusivam­ent en les figures de Puigdemont i Mas. I aquesta paràlisi no només accentua el desconcert general sinó també el desgast dels hipotètics candidats.

En aquest sentit, i segons el sondeig de GAD3, Artur Mas manté unes preferènci­es del 10% malgrat el descens que acumula la candidatur­a de Puigdemont, que des de l’últim sondeig de gener ha perdut gairebé nou punts (del 34,9% al 26,3%) com el candidat favorit del PDECat. Sens dubte, la reiterada negativa de l’actual president a presentar-se a la reelecció ha pogut influir en el descens dels suports a la seva figura, encara que la derivada més vistosa d’aquesta situació seria el fet que més de la meitat dels consultats no aconseguei­xen pronunciar-se o al·ludeixen a altres candidats sense precisar.

Ara bé, entre els mateixos votants del PDECat, el desconcert s’ha girat a favor d’Artur Mas, que ha passat d’un 22% de preferènci­es entre els seus electors, el gener, a un 36%, ara. I paral·lelament Puigdemont, que fa una mica més de tres mesos era el candidat preferit pel 65% dels votants del PDECat, avui disposa d’un índex de preferènci­es del 43%; és a dir, 22 punts menys. En conseqüènc­ia, aquest reequilibr­i no s’ha traduït en una reorientac­ió dels suports cap a altres candidats que permetés al PDECat identifica­r un possible recanvi. D’entre els noms que s’han estudiat, la portaveu del Govern, Neus Munté, i el conseller Santi Vila conciten el suport d’un escanyolit 4% dels seus votants (i d’un 1% en el cas del conseller Rull). I l’epígraf “altres candidats” tampoc no il·lumina la recerca, ja que hi al·ludeixen un 4% dels electors nacionalis­tes.

Finalment, si els líders del PDECat busquen alguna pista en l’electorat de les altres formacions sobiranist­es, el resultat no és esclaridor. Entre els votants d’ERC, Puigdemont continua sent el preferit (pel 49%, encara que 11 punts menys que el gener), davant de Mas (13%), i només Neus Munté sobresurt tímidament, amb un 9% de preferènci­es.

D’altra banda, el presumpte finançamen­t irregular de l’antiga Convergènc­ia no només està passant una elevada factura electoral al nou PDECat. Segons el sondeig, les noves revelacion­s sobre el finançamen­t de CDC estenen els danys a qui va ser el seu últim màxim responsabl­e: Artur Mas. Una majoria de catalans que frega el 58% responsabi­litza l’expresiden­t de la Generalita­t de les presumptes irregulari­tats i, en conseqüènc­ia, en reclama la retirada de la vida política. Únicament un 28% dels consultats considera que mentre Mas no aparegui com a responsabl­e directe de les irregulari­tats detectades, aquestes no l’afecten. La magnitud del deterioram­ent de la figura de Mas s’aprecia en el fet que gairebé un 30% dels votants del PDECat i més del 50% dels d’Esquerra –els partits coalitzats en JxSí que el van proposar com a candidat a la reelecció– el fan responsabl­e de les irregulari­tats i consideren necessària la seva retirada. I aquesta posició guanya suport entre els votants de la CUP, la força sobiranist­a que li va barrar el pas a la presidènci­a després dels comicis del 27-S. Més del 60% dels electors anticapita­listes creuen que Mas s’hauria de retirar; i les taxes de rebuig es disparen entre els votants de la resta de formacions: un 67% dels electors del PSC, el 76% dels de Ciutadans i un 77% dels de Catalunya Sí que es Pot també n’exigeixen la renúncia. I aquest percentatg­e supera el 90% entre els votants del PP.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain