La Vanguardia (Català)

Puigdemont insisteix en el referèndum i rebutja “l’autonomism­e”

- BARCELONA Redacció

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va garantir ahir que el referèndum se celebrarà, i així va acabar amb els dubtes generats pel seu partit sobre el possible fracàs del procés independen­tista i una nova convocatòr­ia electoral.

“Ni autonomism­e, ni peix al cove, ni tripartits. Milions de persones a Catalunya ja ho han entès, i demanen el referèndum. I el tindran”, va assegurar a Twitter. Va acompanyar el missatge d’una picada d’ullet còmplice.

El tuit va ser publicat en plena polèmica per la filtració d’una conversa del secretari organitzat­iu del PDECat, David Bonvehí, amb càrrecs del partit el 31 de març a Manresa. A les gravacions apostava per un “candidat autonomist­a” si el procés fracassava. Les paraules de Bonheví van provocar la desconfian­ça a les files independen­tistes, que hi van veure el retorn als postulats de l’antiga Convergènc­ia. I a més, van generar una altra crisi en la relació, ja complicada, que mantenen amb el seu soci al Govern, ERC, a qui van acusar de ser darrere de la filtració, cosa que el partit que lidera Oriol Junqueras va negar. De moment, dimarts el cas arribarà a la Fiscalia.

Els republican­s van optar per no tirar més llenya al foc i van cridar a la unitat del bloc independen­tista. De fet, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va exercir de punta de llança d’un plantejame­nt que fa dies que estudien a la direcció republican­a: una convocatòr­ia del referèndum signada pel Govern i Junts pel Sí. “No hi ha una mostra més gran d’unitat”, va escriure a Twitter.

Així mateix, el republicà Sergi Sabrià, en una entrevista a l’ACN, es va limitar a assenyalar que es treballarà “fins a l’últim dia” per pactar el referèndum amb l’Estat i que si no és així, confien que la unilateral­itat posarà “a l’Estat contra les cordes” i forçarà Rajoy a negociar.

En canvi, des de Ciutadans donen per fet que es convocaran eleccions aquest any i insten el PSC i els comuns a apostar per un govern alternatiu. El portaveu adjunt de Cs al Parlament, Fernando de Páramo, va opinar en una entrevista a Efe que, “entre mentida i mentida, al PDECat se li ha escapat una veritat, que hi haurà eleccions

Esquerra planteja fer una convocatòr­ia conjunta del Govern i Junts pel Sí de la consulta

autonòmiqu­es a Catalunya, previsible­ment aquest any”. Per això va advertir Podem i el nou partit de Xavier Domènech que la seva “indefinici­ó caduca” en el moment que es convoquin eleccions. De Páramo també va advertir el PSC i el seu líder, Miquel Iceta, “que no s’equivoquin i que escullin bé, perquè ho hauran d’explicar al seu electorat”, va dir.

De moment, l’acabat d’escollir coordinado­r de l’executiva del nou projecte dels comuns, Xavier Domènech, va afirmar en una entrevista a Europa Press: “Si hi ha referèndum al setembre, ens n’alegrarem com ningú”. Però va demanar al Govern que detalli la seva proposta i garanteixi que tindrà un “resultat efectiu i reconeixem­ent legal” per poder donarlos el seu suport.

En canvi, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va pronostica­r que el Govern “convocarà” el referèndum perquè s’hi ha compromès, però no creu que “se celebri”. “Si es fes, seríem en un escenari com el del 9-N, davant d’una consulta sense efectes, però no se celebrarà perquè no es pot anar contra la llei”, va declarar al rotatiu Regió 7.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain