La Vanguardia (Català)

Sense pau ni treva

- Isabel Garcia Pagan

L’aliança electoral de l’antiga Convergènc­ia i ERC deambula aquesta setmana entre crides a la unitat i fets paranormal­s entre uns socis de Govern. Però és que no són uns socis qualssevol. L’objectiu d’assolir la independèn­cia serveix d’amalgama del discurs públic, però de portes endins s’entaula una batalla electoral que no té res de particular. No hi ha ni pau ni treva. No n’hi haurà fins que es posin les urnes, les electorals, hi hagi o no referèndum. Primer, perquè el nou PDECat té la necessitat i l’obligació d’existir per compte propi al marge del procés sobiranist­a i, segon, perquè ERC no està disposada a malgastar l’oportunita­t que l’enfonsamen­t de l’herència pujolista li concedeix. I tots els vents bufen a favor d’Oriol Junqueras.

L’enquesta de La Vanguardia evidencia que els republican­s s’emporten la meitat dels votants de la coalició de Junts pel Sí i el 20% de votants de la CUP que van pensar que l’esquerra anticapita­lista podia ser el braç parlamenta­ri del suposat feeling entre Artur Mas i David Fernández. Mentre els números ho avalin, Junqueras es pot limitar a tocar el xiulet perquè l’exèrcit republicà es posi en marxa. La incertesa del procés independen­tista estreny però no ofega, de moment.

Una altra cosa és que el vaivé referendar­i acabi per marejar els soldats. Puigdemont va encarregar l’organitzac­ió del referèndum a Junqueras, però el know how està més que inventat amb el 9-N, així que al vicepresid­ent se li va atribuir a consciènci­a el paper de braç executor com va fer Artur Mas amb Francesc Homs –“Qualsevol dubte, pregunteu-li a en Quico”, deia el president als seus consellers–, cosa que va incloure llavors ordres per escrit que Junqueras no ha executat ara per ara. El discurs oficial a ERC és que el vicepresid­ent no fallarà a la seva gent, tot i que amb això posi en mans del Tribunal Constituci­onal les seves aspiracion­s polítiques. I sempre li quedarà la indiscutid­a presidènci­a del partit.

Al PDECat, el problema és que no té qui l’estimi. Ni dins, ni fora. I es pot dir dins perquè encara que Marta Pascal faci el discurs més convergent possible sobre el model social, el greuge familiar s’ha imposat a la formació en construcci­ó. Artur Mas no cedeix quotes de poder i els seus compromiso­s continuen sent els del partit i els del Govern, el pinyol es va desarticul­ar, però alguns dels seus membres continuen actuant d’agents lliures, i el postpinyol es resisteix a morir fagocitat sense saber per què. L’antiga Convergènc­ia pot haver amortitzat dues generacion­s de polítics en cinc anys i ha d’assumir nous reptes i mancances. Arrossega poc més del 30% dels vots de Junts pel Sí que es va inventar Mas, així que Pascal i els seus pretenen limitar els experiment­s a la gasosa.

El president Puigdemont juga ara a l’equidistàn­cia des de la seva talaia de Twitter: “Ni autonomism­e, ni peix al cove, ni tripartits”. El compromís de tots és el referèndum, però els partits que pretén embridar tenen vida pròpia i s’han citat a la mateixa Fiscalia que el vigila a ell.

ERC i el PDECat tenen vida pròpia i s’han citat a la mateixa Fiscalia que vigila el Govern

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain