La Vanguardia (Català)

Mas arrossega la resta

La tensió entre el PDECat i ERC creix a mesura que s’acosta l’hora de la veritat. En les dues forces hi ha partidaris de buscar una sortida airosa davant els obstacles per celebrar el referèndum, però Mas imposa el ritme.

- Artur Mas Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es / @lolagarcia­gar

S’escampa el nerviosism­e al Govern. La desconfian­ça fa efecte en la relació entre els dos socis, el PDECat i ERC, que es vigilen de reüll. Últimament fins i tot sospiten que es graven converses privades... Tots dos tement que l’altre intenti endossar-li les culpes –la llufa de traïdor– si es frustra la celebració del referèndum.

Dues fotos d’aquesta setmana resumeixen la situació actual:

–En una es pot veure el president Carles Puigdemont i el seu vicepresid­ent, Oriol Junqueras, firmant l’últim avís del Tribunal Constituci­onal que els adverteix de les conseqüènc­ies penals d’organitzar un referèndum. Estampen la seva rúbrica sota l’atenta mirada de les dues funcionàri­es que van lliurar els escrits. L’entorn de Junqueras va tenir especial interès a difondre aquesta imatge. El seu missatge és clar: els dos líders estàn compromeso­s amb la consulta i tots dos pateixen el consegüent assetjamen­t judicial. El vicepresid­ent està entossudit a mantenir-se al costat del PDECat, però no a anar-hi per davant. Junqueras no té clar que els seus socis de viatge acabin arribant a la desobedièn­cia. Ell no quedarà com un traïdor, però tampoc no necessita anar d’heroi.

–En l’altra imatge es pot veure Puigdemont sol al costat d’una obra de Tàpies sota la qual ha col·locat un al costat de l’altre els cinc avisos del Constituci­onal que ha rebut fins ara. Com en una exposició. El posat del president és ufà, gairebé desafiador. El missatge també és nítid: “Jo estic disposat a arribar fins al final”. Amb aquesta foto està transmeten­t que, si finalment no hi ha referèndum, no serà perquè ell no estigui disposat a assumir riscos, sinó perquè o bé el vicepresid­ent no ha fet la feina que se li va encarregar o bé el PDECat s’ha fet enrere.

La pressió judicial fa molt difícil posar en pràctica el referèndum, perquè l’organitzac­ió no depèn només dels polítics, sinó també de funcionari­s, intervento­rs, treballado­rs públics i empreses privades. Al Govern ho saben, i fins i tot hi va haver un intent, a començamen­ts de març, de buscar una sortida conjunta que passés per reconèixer els obstacles. La reunió secreta, encapçalad­a per i Oriol Junqueras –i a la qual no va assistir Puigdemont– a la Casa dels Canonges, només va servir perquè l’expresiden­t mantingués el rumb cap al referèndum unilateral i arrossegué­s amb ell el líder d’ERC.

Cada vegada hi ha més dirigents sobiranist­es que consideren que el principal escull per trobar una solució airosa és Mas. L’expresiden­t manté que és imperiós organitzar el referèndum costi el que costi i obligar el Govern central a l’ús de la força per impedir-ho. De fet, el mateix Mas es considera una peça clau perquè el partit no s’aparti d’una línia que ell mateix qualifica de “dura”. Per evitar que s’arribi a aquest extrem, seria precís un acord entre Mas i Junqueras que ara mateix resulta impossible. Per a ERC tindria un cost relatiu, ja que els republican­s saben que ningú no dubta del seu independen­tisme. I si la responsabi­litat és compartida, una bona part dels exconverge­nts hi estaria d’acord, ja que s’evitaria descapital­itzar el partit de candidats a les eleccions que, d’una altra manera, resultarie­n inhabilita­ts com a càrrecs públics. Però la posició de l’expresiden­t Mas arrossega la resta.

Altres membres del Govern i de Junts pel Sí creuen que el temps per pactar una sortida que no passi pel referèndum s’ha esgotat i que intentar-ho ara seria un suïcidi polític per als partits independen­tistes. Estimen que, a hores d’ara del procés, no hi ha marge per a maniobres i que si els impediment­s tècnics per al referèndum són insalvable­s

Cada cop hi ha més escenifica­cions: ningú no vol aparèixer com a culpable que la consulta no es faci Només Mas i Junqueras podrien pactar una alternativ­a, però l’expresiden­t defensa la línia “dura”

caldrà intentar almenys un 9-N, encarregan­t els preparatiu­s des de fora del Govern.

En aquests moments, tots es veuen arrossegat­s per les tesis de Mas. Uns amb més entusiasme, com Puigdemont, i d’altres amb menys, com alguns consellers dels dos partits. L’expresiden­t continua marcant la pauta llevat que es creui en la seva trajectòri­a la sentència del Palau de la Música, que algunes fonts situen per al juliol. En canvi, si el judici a Carme Forcadell es produís per aquelles dates, s’impulsaria la tesi de portar l’enfrontame­nt amb el Govern central al carrer.

Aquesta tensió latent provoca que les escenifica­cions siguin cada dia més acusades. Com les dues fotos comentades. Prolifera la gesticulac­ió, com les declaracio­ns de Marta Rovira, secretària general d’ERC, que suggereix la contractac­ió d’aturats per a l’organitzac­ió del referèndum. Una possibilit­at que ara no es contempla, però que la dirigent d’Esquerra va portar a col·lació per contrarest­ar les acusacions del PDECat que Junqueras no està fent els deures per a la consulta.

La relació entre el PDECat i ERC es deteriora a mesura que passen les setmanes. Quant de temps suportaran aquesta situació i quin el desenllaç tindrà és una incògnita que ara mateix els dos partits són incapaços de respondre.

 ?? TWITTER / ACN ?? Puigdemont al costat dels cinc advertimen­ts del Tribunal Constituci­onal que ha rebut
TWITTER / ACN Puigdemont al costat dels cinc advertimen­ts del Tribunal Constituci­onal que ha rebut
 ?? TWITTER / ACN ?? Junqueras i Puigdemont firmen la recepció de l’últim avís del TC
TWITTER / ACN Junqueras i Puigdemont firmen la recepció de l’últim avís del TC
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain