La Vanguardia (Català)

Els humans no aguanten res

- Xavi Ayén

Els periodiste­s sempre hem estat animals amb presses. Al clàssic Lluna nova veiem reporters amb barret que surten corrents per ser els primers d’arribar al telèfon públic i dictar-hi una crònica mentre posen fitxes a la màquina. En un altre moment de la pel·lícula, Cary Grant aconseguei­x que Rosalind Russell ajorni el seu casament a causa d’un fet imprevist noticiós que la requereix. Internet no ha canviat res substancia­l per a la nostra feina. Els periodiste­s sempre han estat experts en el que avui s’anomena multitasca, emportar-se feina a casa, estar sempre disponible i tantes altres coses que ja semblen definir el món laboral en general.

Estudis científics recents indiquen que cada vegada s’estan convertint més empleats en persones hiperactiv­es, amb risc de ser víctimes de la síndrome del burn out, un honor anteriorme­nt reservat als directius. Per exemple, el psicòleg francès Cyril Couffe, expert en atenció, que ha passat anys entrevista­nt i sotmetent a proves centenars de treballado­rs, tant de grans empreses com d’organismes públics, ha detectat un augment del dèficit d’atenció (EDA), que comporta problemes de dispersió, desorganit­zació, comportame­nt social anòmal i sobrecàrre­ga mental. Els recursos d’atenció d’una persona són limitats i, per tant, quan ens enfrontem amb tasques diverses al mateix temps, ens hi ocupem dividint la nostra atenció, és a dir, en tractem cadascuna amb una qualitat més baixa. El problema no és tant, com es creu, l’enorme quantitat d’informació que arriba de la xarxa, sinó les interrupci­ons constants de la feina per altres estímuls, una mitjana de set per hora, segons investigad­ors de la Universita­t McGill de Mont-real.

Totes aquestes qüestions perden importànci­a, esclar, si s’expandeix l’ús de robots a les oficines. Ells aguanten molt més i no és per res que Bill Gates ja ha demanat que aquells que els hi donen feina paguin impostos com si es tractés de persones. A Bèlgica, país pioner en el seu ús, ja se’ls pot veure fent de monitors de gimnàstica de les residèncie­s de gent gran o jugant amb infants interns als hospitals. Encara que no és sorprenent que els nens s’adaptin amb entusiasme a la novetat, és més commovedor veure com una àvia fa un petó al seu cuidador de llauna, amb gran força, mentre li diu “fes-me una moxaina” i esclata en rialles. Un petó que no li faria mai al seu cuidador humà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain