La Vanguardia (Català)

Debat constructi­u

- Suso Pérez Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

He puntualitz­at en alguna ocasió que les funcions del Defensor del Lector se circumscri­uen a l’àrea informativ­a, no a la d’opinió. Així ho aclareixo també als lectors que envien queixes sobre alguns articulist­es. Tot i això, el cas que avui arriba a aquesta columna inclou elements informatiu­s que estan precisamen­t en la base de la controvèrs­ia i per això val la pena fer els aclariment­s correspone­nts.

El subscripto­r Pere Costa Batllori es va queixar que, en una columna d’opinió publicada el 4 d’abril, Toni Coromina criticava la producció industrial d’animals per a consum com un món de malson, en el qual “la majoria de porcs viuen en autèntics camps de concentrac­ió” i “les vaques mengen una indigeribl­e barreja d’hormones, drogues, tranquil·litzants i farines animals elaborades amb soja dels països pobres”.

El lector, que es va presentar com a veterinari doctorat, membre de l’Acadèmia de Ciències Veterinàri­es de Catalunya, de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i de la Reial Acadèmia de Ciències Veterinàri­es d’Espanya, va detallar que havia passat la seva vida laboral dedicat a l’alimentaci­ó animal i a les seves conseqüènc­ies en l’alimentaci­ó humana i a la docència università­ria. “Puc donar fe que en el passat possibleme­nt es van fer coses no correctes, però fa molts anys que el sector produeix amb plena seguretat i no està bé que La Vanguardia posi en la ment dels seus lectors unes falsedats patents, en uns moments en què de problemes ja en tenim prous i suficients”.

La queixa de Pere Costa va propiciar un intercanvi de correus a través del Defensor en el qual el debat va adquirir un interessan­t calat periodísti­c. Coromina, resident a la comarca d’Osona, va argumentar que havia vist personalme­nt granges de porcs com les que descrivia en el seu article i, en relació amb l’alimentaci­ó de les vaques, va enviar l’enllaç amb una informació en la qual es recollia un comunicat del Grup de Defensa del Ter, “una entitat molt fiable –afirmava l’articulist­a– que fa prop de trenta anys que fiscalitza l’activitat agrària referida a la contaminac­ió i lligada a l’excés de nitrats per saturació de purins de porcs”.

“És possible que el senyor Costa tingui part de raó –va expressar Toni Coromina– en què no tota la ramaderia industrial és tan cruel i que probableme­nt hi ha empresaris que compleixen escrupolos­ament la llei. Però hi ha moltes explotacio­ns no sostenible­s al país. Lamento haver fet l’efecte de generalitz­ar. El meu era un crit d’alerta per evitar el maltractam­ent, l’adulteraci­ó química i la massificac­ió”.

En la seva resposta, Pere Costa va escriure que “sempre hi ha algú que no compleix, però això no dona dret a generalitz­ar”. Costa va demanar el Defensor que quedés clar per als lectors d’aquest diari que la carn que mengen avui dia “és bona, sana, sense residus perillosos i resultat d’una alimentaci­ó de l’animal molt ben estudiada i controlada”. “Si algú utilitza ingredient­s incorrecte­s –diu el veterinari en aquest correu– corre un risc molt real de ser sancionat o anar a la presó”.

El diàleg entre articulist­a i expert va fer emergir un altre problema inherent a la gran quantitat d’explotacio­ns porcines que hi ha a Catalunya: el dels purins. “Aquí té tota la raó –va subratllar Pere Costa–. Cal posar remei al problema ambiental produït pels purins, que tenen una perfecta solució com a font d’energia elèctrica, però cal trobar un adequat equilibri econòmic en el seu tractament”.

Un article crític amb les condicions de vida dels animals a les granges industrial­s porta un veterinari a aclarir la realitat actual

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain