La Vanguardia (Català)

Rajoy entra en la fase crítica

- L’ÀGORA José Antonio Zarzalejos

La negociació dels pressupost­os generals de l’Estat i l’elecció en primàries del secretari o secretària general del PSOE, juntament amb el desenvolup­ament de les fites del procés sobiranist­a a Catalunya, són les tres variables que introdueix­en la legislatur­a en el calendari més crític. A partir del mes de maig, el president del Govern central estarà en condicions legals de dissoldre les cambres i convocar eleccions generals. No ho farà ara, però el que passi d’aquí a la tardor serà determinan­t perquè decideixi fer-ho el 2018 o estirar la situació i arribar al 2019. Consta que els seus parells europeus, que han portat Rajoy al nucli dur de la Unió Europea amb Alemanya, França i Itàlia, li suggereixe­n que mantingui a Espanya l’estabilita­t mentre a Berlín, París, i potser a Roma, se celebren eleccions i es recompon un mapa en trànsit de transforma­ció. Podrà Merkel amb Schulz? I Macron amb Le Pen? Les dues respostes a sengles interrogan­ts repercutir­an en la valoració diagnòstic­a que faci la Moncloa la pròxima tardor.

Rajoy ha controlat bé la negociació pressupost­ària amb Ciutadans; se n’ha assegurat els 32 vots amb contrapart­ides que són assumibles per al PP i un autèntic botí polític per al partit de Rivera. A més, les relacions entre els uns i els altres han quedat aclarides: els populars no podran reiterar que el pacte amb Ciutadans va ser com un “plat de llenties”, ni continuar menystenin­t l’acord que va coadjuvar a la investidur­a de Rajoy. La fermesa de Rivera en l’episodi de Múrcia –encara pendent de resoldre– i la determinac­ió de Cs d’aconseguir al Congrés una comissió d’investigac­ió sobre el finançamen­t del partit del Govern central han persuadit els ministres i l’estat major de Génova per canviar la naturalesa de la relació amb Ciutadans. Que és, a més, compatible amb els acords als quals pugui arribar el president amb el PNB i amb els dos diputats canaris que, sumant, li donarien els 176 vots precisos per aprovar els comptes del 2017. Si fos així, la legislatur­a estaria en lloc segur fins al maig del 2019, quan Rajoy meditaria seriosamen­t fer coincidir tres urnes: la municipal, l’autonòmica i la legislativ­a.

El Govern espanyol ja ha esgotat totes les possibilit­ats de col·laborar amb el PSOE i els socialiste­s de ferho amb el PP. S’han facilitat recíprocam­ent el que necessitav­en: el PP, estabilita­t inicial, i el PSOE, temps per recompondr­e’s. A partir de l’elecció del nou líder o lideressa dels socialiste­s, entrarem en una fase en què el PSOE haurà d’enfortir la nova secretaria general i aquella musculació política passa per un nítid “enfrontame­nt amb la dreta”, en paraules d’un dels referents del partit que pilota entre bastidors aquest període d’incertesa en el socialisme espanyol. Rajoy congelarà la producció legislativ­a per no patir noves derrotes parlamentà­ries –no obstant això, ha de tirar endavant tant el decret llei d’estiba com la reposició del cànon digital– i provarà de continuar vetant les proposicio­ns de llei de l’oposició argumentan­t que incideixen en la despesa pública. Alhora, tant ell com Cospedal, Martínez-Maíllo i els tres vicesecret­aris s’estan encarregan­t de posar a punt l’organitzac­ió per fer front a les cites electorals després que s’hagin celebrat ja tots els congressos regionals, i hagin transcorre­gut sense massa sobresalts.

Només dos aspectes de la política espanyola podrien alterar aquesta perspectiv­a delicada, un pèl precària, però en tot cas previsible: que Pedro Sánchez donés la campanada a les primàries del PSOE, o que obtingués un alt percentatg­e de vot davant una victòria curta de Susana Díaz, i que, en el procés sobiranist­a, la Generalita­t de Catalunya decidís desafiar –com en el 9-N del 2014– la suspensió cautelar que amb seguretat recauria sobre una eventual convocatòr­ia de la consulta independen­tista que Junqueras aventura que es produirà al mes de juny. Cap de les dues hipòtesis no es considera probable.

Se sospesa que Susana Díaz obtindrà un resultat molt folgat davant l’anterior secretari general del PSOE, entre altres coses perquè la candidatur­a de López, o es retirarà, o s’integrarà a la de l’andalusa. Tampoc no se suposa que, amb les inhabilita­cions que hi ha hagut pel mig i la pressió de la Fiscalia General de l’Estat sobre els proveïdors imprescind­ibles de la Generalita­t per organitzar un referèndum, Puigdemont es comporti com Mas. Es preveu que el president assumirà la impossibil­itat de celebrar la consulta i convocarà eleccions, a les quals es presentarà el flamant partit de Colau-Domènech, que dissabte passat 8 d’abril va quedar sòbriament constituït amb gravíssima lesió a les possibilit­ats de Podem a Catalunya.

Entre els plecs del calendari que es reinicia demà després de les vacances de Setmana Santa, s’hi amaguen processos judicials que afectaran, a més de l’antiga Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya, el Partit Popular. En el sondeig del CIS d’aquest mes, la corrupció s’ha tornat a disparar com a segona preocupaci­ó dels ciutadans consultats, símptoma que aquest assumpte escabrós i resistent no està amortitzat com suposa la classe dirigent i els mitjans de comunicaci­ó. De fet, les berganteri­es corruptes són l’únic agafador polític de Podem (parlamentà­riament és una nul·litat) i una raó poderosa de l’acció regenerado­ra de Ciutadans a les institucio­ns. La duresa amb què impacta en l’opinió pública el coneixemen­t de nous episodis corruptes només queda pal·liada per les dades macroeconò­miques.

Quan es coneguin les xifres del turisme a meitat d’any –després d’aquesta setmana d’altíssima ocupació i fort tràfec de nacionals i estrangers– i dels efectes en cascada que ha produït, hi haurà expression­s satisfactò­ries que s’aliaran amb el sostingut creixement del PIB (entre el 2,5% i el 3%). Entrem, doncs, en una temporada primavera-estiu veritablem­ent crítica.

Les incògnites són dues: què passarà en les primàries del PSOE i si Carles Puigdemont convoca el referèndum i desafia el TC o convoca eleccions

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain