La Vanguardia (Català)

La policia d’Haití deté el presumpte assassí de la missionera Isabel Solà

L’autor de la mort de la monja catalana pertany a una banda “molt perillosa”

- CARINA FARRERAS

El presumpte autor dels trets que van provocar la mort a la missionera barcelonin­a Isabel Solà, l’estiu passat a Haití, va ser detingut el passat 4 d’abril amb altres membres de la banda a la qual pertany. L’home, del qual no n’ha transcendi­t la identitat, està arrestat a la presó de Port-au-Prince en espera de presentar declaració judicial, cosa que farà els propers dies.

La policia va confirmar ahir a aquest diari que els tretze detinguts formen part d’una banda “molt perillosa” que operava a l’àrea metropolit­ana de la capital haitiana. Estan acusats de “múltiples crims, incloent-hi robatoris, violacions, atracament­s a mà armada i assassinat­s”. Segons el portaveu, Gary Desrosiers, “aquest grup també és sospitós de l’assassinat de la monja espanyola, Isabel Solà Macas, el 2 de setembre del 2016”. A la banda hi hauria un expolicia acomiadat d’una comissaria de Port-auPrince.

La missionera de Jesús-Maria Isabel Solà va morir, als 51 anys, el 2 de setembre passat a causa de les ferides causades per un dels dos homes que la van abordar amb moto quan estava al seu automòbil, un Toyota Land Cruiser, després de sortir de la sucursal d’un banc. Anava acompanyad­a per una dona haitiana que va patir ferides greus, però va salvar la vida. L’homicidi es va produir en una cruïlla del carrer Sans-Fil, a Bel Air, un dels barris més deprimits de la capital, no massa lluny de la parròquia de Sacre Coeur, a la qual estava vinculada la missionera.

Solà feia set anys que era a Haití, on havia construït un centre assistenci­al per a les víctimes del terratrèmo­l que va assolar el país el 2010. En el moment de la seva mort estava preparant la construcci­ó d’una escola en un dels barris més degradats de la capital. Anteriorme­nt va ser missionera a Ebibeyin (Guinea Equatorial).

La seva mort, després d’una llarga trajectòri­a de compromís amb els més desfavorit­s, va tenir una forta repercussi­ó no només en la comunitat de Jesús-Maria, que va organitzar un funeral al col·legi de Sant Gervasi oficiada pel bisbe Taltavull i nou sacerdots, diocesans i de diferents ordes. El papa Francec va demanar una oració per la seva ànima durant la canonitzac­ió de la mare Teresa de Calcuta i en va ressaltar la seva vida al servei dels més

La policia confirma a aquest diari que els 13 detinguts estan acusats de robar, violar, atracar i matar

pobres. Precisamen­t el Sant Pare va rebre el 4 de març passat els germans de la religiosa, Carmen i Javier Solà. La Carmen li va transmetre l’admiració de la monja per la figura de la màxima autoritat de l’Església catòlica. “Era una enamorada d’aquest Papa i l’hi he dit”, va manifestar la seva germana. “Amb mi –va assenyalar el Javier– el Papa va estar parlant de com n’era de difícil la situació a Haití i jo li vaig parlar de com havia lluitat allà l’Isa i encara sabent que estava en perill, no se n’havia anat del país”. El Javier la va ajudar a construir el centre d’amputats i recollia fons per a l’escola que planejava construir.

 ??  ?? La missionera de Jesús-Maria Isabel Solà després del terratrèmo­l que va assolar Haití el 2010
La missionera de Jesús-Maria Isabel Solà després del terratrèmo­l que va assolar Haití el 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain