La Vanguardia (Català)

El turisme de luxe es consolida a la Costa Brava

Empresaris o executius del sector financer, entre els perfils d’un segment a l’alça

- SÍLVIA OLLER

El turisme de luxe s’ha consolidat a la Costa Brava amb la mateixa discreció que busquen els milionaris que hi passen les vacances. Són persones capaces de pagar 15.000 euros la setmana pel lloguer d’una casa davant del mar; 10.000 per un dia de navegació; 890 per pujar en un globus aerostàtic amb seients entapissat­s de pell o 95 euros l’hora per un vehicle de gamma alta amb l’aroma d’un determinat perfum. Turistes que han trobat a les comarques de Girona l’escenari perfecte per materialit­zar tots els seus capricis sense que transcende­ixi gens ni mica.

“L’anonimat i la discreció és la carta que juga l’Empordà quan parlem de turisme de luxe”, afirma el gerent del grup Costa Brava Centre Hotels, Martí Sabrià, per il·lustrar que hi ha maneres molt diferents d’entendre el glamur o l’exclusivit­at: allotjar-se en un petit hotel al mig del bosc, sense més mobiliari que un llit ben auster, un armari i un penjador, i amb la piuladissa dels ocells com a única banda sonora, també es fa pagar car.

Empresaris, executius del sector financer o profession­als liberals d’Amèrica del Nord, el Canadà, Austràlia, Rússia, França, el Regne Unit i, cada vegada més, asiàtics i nòrdics, és el perfil majoritari d’aquest client tan especial. El golf, el cicloturis­me i la gastronomi­a figuren entre els seus interessos. “Molts arriben via Barcelona, que és un potent pol d’atracció, i des d’allà opten per fer una escapada de dos o tres dies a la Costa Brava buscant tranquil·litat”, explica Xavier Rocas, director de l’hotel Mas de Torrent i president de l’Associació Costa Brava Hotels de Luxe, que actualment agrupa 17 establimen­ts de 4 i 5 estrelles. Els membres d’aquesta entitat, creada el 2012 per promociona­r l’oferta més exclusiva, facturen anualment més de 50 milions d’euros i entre els mesos d’abril i setembre registren una ocupació mitjana del 82%, un percentatg­e que ha anat a l’alça aquests darrers anys.

Un nou equipament hoteler s’afegirà aquest estiu a l’oferta més selecta de la demarcació. L’empresari alemany Valeri Scherer ha construït davant la platja de Sant Pol, a Sant Feliu de Guíxols, l’hotel Alàbriga, un aparthotel de 5 estrelles gran luxe amb 30 suites, servei de ma- jordomia, mainadera, jet privat... L’establimen­t, que donarà feina a 150 persones i disposarà de la cuina de Paco Pérez, xef amb cinc estrelles Michelin, ha suposat una inversió de 30 milions d’euros i la previsió és que es pugui inaugurar a finals del mes de juny.

El regidor de turisme de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Salvador Calabuig, destaca el “gran revulsiu” que suposarà per a l’economia del municipi. Calabuig està convençut que l’obertura del nou hotel, sumada a l’aposta que ha fet el Club Nàutic per atreure grans eslores, amb capacitat per a megaiots de fins a 80 metres d’eslora, redundarà en el segment de turisme d’alt poder adquisitiu.

El port de Sant Feliu de Guíxols no és l’únic de la Costa Brava que treballa per atreure grans vaixells. El de l’Estartit fa poc ha invertit 12 milions d’euros per adaptar les seves instal·lacions i permetre també l’amarratge de grans iots de luxe. Tot un al·licient per a empreses com la de Sergi Alós, Top Sailing Charter, especialit­zada en el lloguer d’embarcacio­ns de luxe, que aviat podrà amarrar els seus iots més grans en aquest municipi.

Si els hotels solen ser els allotjamen­ts preferits per fer escapades curtes, les cases o masies són les escollides per a les estades que superen la setmana. Les urbanitzac­ions més exclusives de Begur, Calella de Palafrugel­l, S’Agaró, Lloret de Mar o Platja d’Aro figuren entre les més demanades per aquest segment de luxe, segons constaten els responsabl­es de dues immobiliàr­ies que treballen amb aquest perfil. “Bàsicament busquen cases modernes vora el mar, amb jardí i piscina i amb fàcil accés a la platja per no haver de dependre del cotxe”, explica Markus Thoene, un dels socis a la Costa Brava de l’exclusiva agència Sotheby’s Real State.

Dormir en un hotel petit, auster i aïllat enmig del bosc també es paga car Els establimen­ts de quatre i cinc estrelles estan al 82% entre abril i setembre LA DADA

30M Inversió de l’hotel Alàbriga a Sant Feliu

EXCLUSIVIT­AT

OCUPACIÓ

 ??  ?? Discreció i anonimat. L’hotel Mas de Torrent és un dels 17 que formen part de l’Associació Costa Brava Hotels de Luxe
Discreció i anonimat. L’hotel Mas de Torrent és un dels 17 que formen part de l’Associació Costa Brava Hotels de Luxe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain