La Vanguardia (Català)

Turismofòb­ia contra turismofíl­ia

- RAMON SUÑÉ

La combinació de l’atractiu de la ciutat i la por del terrorisme, que pot haver provocat la deserció del turisme en moltes ciutats i regions competidor­es de Barcelona, fan que en alguns carrers de la capital catalana trobar un nadiu sigui una missió gairebé impossible. Tant aquesta Setmana Santa com en ple hivern. I atenció amb el que pot passar aquest estiu. Davant aquest fenomen, els barcelonin­s mostren símptomes d’esgotament evidents. Alguns odien el turisme, però la majoria, fins i tot els que manifesten que n’estan farts, admeten que no poden viure sense, que Barcelona el necessita.

Aquesta contradicc­ió aparent, la curiosa cohabitaci­ó entre turismofòb­ia i turismofíl­ia, es posa en relleu a l’informe de l’activitat turística del 2016 que el govern municipal presentarà a la comissió d’Economia de dimarts vinent. L’informe inclou una enquesta sobre la percepció que els barcelonin­s tenen d’aquesta activitat, responsabl­e oficialmen­t del 15% del PIB de la ciutat (de fet, d’uns quants punts més), que revela que gairebé el 86,7% dels entrevista­ts consideren que el turisme és beneficiós per a la ciutat. Malgrat això, el mateix sondeig, que l’Ajuntament fa cada any, indica que el 48,9% dels residents entenen que la Barcelona turística ja està arribant al límit de la seva capacitat. En canvi, un percentatg­e molt similar de barcelonin­s (47,5%) opinen que la capital catalana ha de continuar atraient més visitants.

L’anàlisi dels resultats de l’enquesta

mostra quins són els barris de la ciutat on la resistènci­a al turisme de masses va guanyant més adeptes. Són, per aquest ordre, el Barri Gòtic, la Vila de Gràcia, la Vila Olímpica del Poblenou, la Barcelonet­a, Sagrada Família, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Sant Antoni i la Salut. En tots, més del 60% dels veïns

consideren que Barcelona està a punt de superar el sostre màxim de turistes que seria raonable. A més a més, i, malgrat que dos de cada tres barcelonin­s no creuen que el turisme estigui condiciona­nt els preus –sobretot de l’habitatge– als seus barris, en aquestes zones més congestion­ades de la ciutat una gran majoria de residents

sí que opinen que l’èxit turístic està disparant els preus. En el cas del Gòtic i la Barcelonet­a, vuit de cada deu entrevista­ts en aquesta enquesta –en què han participat gairebé 5.000 persones– sostenen aquesta afirmació.

A més de demanar l’opinió als residents, l’Ajuntament, com fa anys que fa, ha preguntat a més de 6.000 turistes què pensen de la ciutat. La puntuació voreja l’excel·lent (un 8,7 sobre 10), cosa que explica en gran part que Barcelona sigui una ciutat de turistes repetidors. Quatre de cada deu turistes entrevista­ts l’any passat havien visitat la capital catalana almenys tres vegades, tot i que un 47% dels visitants van tenir la seva estrena barcelonin­a el 2016.

L’informe municipal recopila, d’altra banda, una sèrie de dades estadístiq­ues, moltes ja conegudes, que permeten fer-se una idea de la magnitud assolida pel turisme a Barcelona. Només els hotels van allotjar gairebé 7,5 milions de clients, que van sumar gairebé 20 milions de pernoctaci­ons (cap mes de l’any no va baixar del milió de nits d’hotel). El nombre de passatgers a l’aeroport (més de 44 milions) es va incrementa­r un 11,2% el 2016 respecte del 2015, i alguns dels punts d’atracció turístique­s més destacats de la ciutat, com la Sagrada Família i la Pedrera, van registrar creixement­s superiors al 20%. Són xifres espectacul­ars, però, si no les coses no s’espatllen, quedaran petites al costat de les del 2017. El gener passat, per exemple, es van consumir un 15,9% més de nits d’hotel que el mateix mes del 2016. I al febrer el creixement va ser del 8,6%.

La meitat dels residents pensen que la ciutat no admet més visitants; l’altra meitat creuen que sí

 ??  ??
 ?? ROSER VILALLONGA ?? Els membres d’un club esportiu d’Hamburg a la plaça Catalunya, anant cap a la Rambla
ROSER VILALLONGA Els membres d’un club esportiu d’Hamburg a la plaça Catalunya, anant cap a la Rambla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain