La Vanguardia (Català)

Si Fidel aixequés el cap

- Ramon Suñé

La mort de Fidel Castro, el novembre passat, va desencaden­ar a les files de l’esquerra radical una impetuosa onada d’elogis –només en alguns casos amb matisos crítics– cap al controvert­it líder de la revolució cubana. Els comuns que governen l’Ajuntament de Barcelona es compten entre els qui es van sumar entusiaste­s a l’homenatge pòstum al comandant que va plantar cara a l’imperialis­me ianqui i que es va forjar una llegenda de llibertado­r dels desfavorit­s que el pas del temps acabaria discutint-li. Potser aquesta admiració que les actuals autoritats barcelonin­es demostrave­n professar fa uns mesos cap a la figura de Castro no hauria tingut reciprocit­at si el dirigent cubà hagués conegut la decisió de l’Ajuntament de la capital catalana d’expulsar del nomenclàto­r de la ciutat i de la memòria del barri mariner de la Barcelonet­a un dels seus personatge­s històrics més admirats, Pascual Cervera i Topete, l’almirall Cervera.

El juny del 1998, durant una escala de quatre dies del vaixell escola Juan Sebastián Elcano a l’Havana, Fidel Castro, en presència de dos rebesnets de l’almirall enrolats en el vaixell espanyol, va qualificar d’“heroi” el militar el nom del qual, ben aviat, serà despenjat del carrer

El líder cubà era un gran admirador de l’almirall Cervera, que ara saltarà del nomenclàto­r barceloní

que uneix el passeig Joan de Borbó amb la platja de la Barcelonet­a per cedir el privilegi a l’humorista Pepe Rubianes. “Sentim un gran respecte pels marins espanyols recordant la gesta de Cervera, una cosa inoblidabl­e”, va dir Fidel, gran admirador de l’home que, en una clara inferiorit­at de condicions, va fer front a l’armada nord-americana a Santiago de Cuba sense aconseguir evitar l’enfonsamen­t de la flota.

Dubto que a l’Ajuntament de Barcelona algú tingués coneixemen­t d’aquest respecte, gairebé gremial, de militar a militar, de resistent a resistent, del comandant cubà cap a l’almirall espanyol. Però no em negaran que resulta com a mínim paradoxal que siguin precisamen­t uns admiradors de Fidel els que esborrin de la llista de carrers de la ciutat un dels seus ídols. Potser del que es tracta és de desposseir dels seus galons els pocs homes d’armes amb graduació que encara sobreviuen al nomenclàto­r barceloní, amb prou feines una vintena: vuit generals, sis almiralls, dos comandants, dos capitans, dos tinents i un sotstinent. Val a dir que aquest seria un criteri raonable en una ciutat que es proclama pacifista. O, simplement, com sol succeir amb els canvis de nom d’alguns carrers, es tracta d’una qüestió de fortuna i d’influèncie­s, com les que han tingut a l’Ajuntament els fans incondicio­nals del còmic galaicocat­alà (i també una mica cubà), que amb tota seguretat entrarà en aquest llibre d’història de la ciutat molt abans que ho faci Salvador Dalí.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain