La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Obris les finestres perquè tot plegat es ventili una mica. Presumida com una cuca de llum.

2 Pastor de bous. Enderroqui­s. 3 En un tres i no res. Les cartes que no porten mai segell. Basca, no? Agitem el pin.

4 Principi ecumènic. Nació envaïda pels països veïns. Típica actitud de paleta dropo. 5 Sotmet els draps de l’adoberia a l’acció del noc. El molt ase es vol amagar portant perruca. Post fixada transversa­lment a l’extrem d’un mànec llarg que serveix per a arreplegar el gra o la palla damunt l’era. 6 Iridi. Revolts a la carretera dels corbs. Portar un Humphrey Bogart dins. 7 Ester Esclassans Carrizosa. Apa quin desori! Pregarem a cal joier. 8 Lligada en pilota picada. Causarà desperfect­es mentre ressonen les trompetes. Pintada llibertàri­a.

9 Ambre, de manera succinta. El cantant dels Manel quan no vocalitza. Riallada internàuti­ca. 10 Centúria. Disc compacte dels que estan més en perill d’extinció que no pas els de vinil. Forà. El continent groc. 11 Acabar abstemi. Sulfur d’arsènic, entre vermellós i ataronjat. La punta de l’úvula. 12 Xuteu

la pilota sense que s’aixequi ni un pam de terra. Seients sense romans. Est.

13 Rigideses espasmòdiq­ues dels músculs de la masticació que tanquen la boca de manera ben ferma. Bens immobles. 14 Fixat amb aspres perquè la planta enfiladiss­a faci honor al seu nom. Pregó.

VERTICALS 1 Aconseguie­n. Carters tot escuats. 2 La més digestiva de les lletres gregues. Versos també dit troqueus que fan pensar en algun carter francès. Diuen que és feble, però sovint la trobem flonja. 3 Mancat dels seus atributs masculins. El gentilici muntanyenc que fa servir la policia nord-americana per designar els fitxats de raça blanca. 4 La mare Terra. Principi actiu. Dècada de no vocalitzar. Res no agita el ser. 5 El seu arc remet a Sant Martí. Que no deixa passar ni la llum ni la informació. Itinerari de viatger. 6 Sofre. Xurro de policia. Impost d’Activitats Econòmique­s. Ermites gens llegendàri­es. 7 Estovat a còpia de banys de vapor. Fatigada de tant recordar en Zabala. 8 Cos anaeròbic. És un mec desordenat. Nom d’olefina que remet al vodevil ‘Emília, Amèlia i Amàlia’. En un tres i no res. 9 L’instrument de vent més oficialist­a, a Madrid. T’ho prens amb calma. 10 Bossa orgànica que acumula greix en qualsevol part del cos, d’una manera patològica. Camí o moneda. Palmípede a la taronja. 11 Suquis i no suis. Ajudar (en els donatius). Espavilat a l’hora de sortir-se’n. 12 Deduí que n’havia perdut mil, en dos bitllets de cinc-cents. Aquests són de pagès. Soni anaeròbic. 13 Tenyiré. Sentiu. Les dues interdenta­ls. 14 Serveixen per debanar i fer troques. Malacostum­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain