La Vanguardia (Català)

Quants universos hi ha?

- Emili Elizalde PROFESSOR D’INVESTIGAC­IÓ DE L’INSTITUT DE CIÈNCIES DE L’ESPAI (IEEC-CSIC) Pregunta plantejada per JAVIER NAVASCUES Per proposar una pregunta, lliureu-la a CosmoCaixa o envieu-la a bigvang@lavanguard­ia.es

No hi ha proves científiqu­es que hi hagi altres universos a part del nostre, l’univers observable. Això no vol dir que en tinguem del contrari: que no puguin existir més universos. De fet, resulta avui bastant més senzill construir una teoria, en principi possible, de multivers, en el qual un gran nombre d’universos són creats i destruïts, i els que sobreviuen evolucione­n de manera independen­t i ben diferent els uns dels altres (sent el nostre, per atzar, un d’ells), que construir una teoria rigorosa en la qual s’origini un únic univers, amb les propietats tan específiqu­es (en particular, les constants cosmològiq­ues) d’aquest on vivim. En altres paraules, no s’ha pogut obtenir encara una teoria física que doni lloc a un sol univers com el nostre.

Un dels reptes més grans per avançar en aquesta direcció és construir primer una teoria de gravetat quàntica i, després encara, anar més enllà dels límits de Planck (problemes comuns també a les teories de multivers). Però, responent a la pregunta, el més decisiu és que no hi ha manera de confirmar científica­ment cap teoria de multivers. I són molts els físics que argumenten (la llista seria llarga) que això no serà possible fins d’aquí molt temps. I que addueixen, en conseqüènc­ia, que les teories de multivers no pertanyen al domini de la física actual, que són pura metafísica, al resultar impossible demostrar que les seves prediccion­s són falses.

Resumint, els científics sabem que el nostre univers existeix i n’estem investigan­t les propietats amb una precisió cada vegada més gran. Podrien existir altres universos, però no en tenim proves, malgrat que ja hi ha experiment­s que les estan buscant. Som molts els científics que opinem que trigarem anys a estar en condicions rigoroses de poder trobar-les.

 ?? . ?? Galàxies al cel profund
. Galàxies al cel profund

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain