La Vanguardia (Català)

Tortosa, 400 anys de devoció

La Generalita­t concedeix la Creu de Sant Jordi a 27 personalit­ats i 13 entitats

- SARA SANS Tortosa

Diu la tradició que, al segle XII, la Mare de Déu va aparèixer a Tortosa i va lliurar a un sacerdot, la Santa Cinta, de seda i fil de plata. Segles després, l’any 1617, es va crear la Confraria de Santa Maria de la Cinta (ara Arxiconfra­ria) per fomentar la seva devoció. L’entitat –que mantenen viva més de 2.000 confrares– està immersa de ple en el seu any jubilar, concedit pel papa Francesc. A la celebració s’hi ha afegit ara la Creu de Sant Jordi, un reconeixem­ent més als 400 anys de devota tradició.

“La Creu de Sant Jordi ens ajudarà a reforçar i promoure les acti- vitats que ens havíem proposat per celebrar el quart centenari”, explica Francesc Viñes, primer majordom de l’Arxiconfra­ria. Les activitats es van començar a preparar fa dos anys: “A més dels actes religiosos, hem preparat conferènci­es i tres peregrinac­ions amb el nou reliquiari”, explica Luis Javier Muñoz, comissari de l’Any Jubilar.

El febrer passat, el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, i el sacerdot Josep Alanyà, de l’Arxiu Capitular de la catedral de Tortosa, van ser els encarregat­s de col·locar un petit fragment de la Santa Cinta en un nou reliquiari. D’aquesta manera s’ha recuperat la situació anterior a la Guerra Civil, quan hi havia dos reliquiari­s: un que romania a la catedral i l’altre que es traslladav­a a la cort per protegir els parts de les reines i infantes des que Felip V així ho va ordenar.

A començamen­ts d’aquest mes, mig centenar de confrares van portar en peregrinac­ió el nou reliquiari a l’església del Pi de Barcelona, tenen previst fer-ho el maig a Villar de Cañas (Conca), on hi ha una ermita dedicada a la Mare de Déu de la Cinta, i n’han organitzat una tercera a Vic durant el mes de juliol.

La devoció que continua despertant la Santa Cinta, a més del representa­tiu nombre de tortosines que porten el seu nom, és la resposta que ha obtingut l’Arxiconfra­ria en totes les activitats que ha organitzat tant religioses com socials. En la campanya de recollida d’aliments, per exemple, es van aconseguir 60.000 quilos de menjar. Es buscaven voluntaris per poder obrir la capella de la catedral tots els dies de l’any jubilar i ja s’hi han apuntat unes 400 persones. “Volíem que sempre hi hagués algú per acompanyar a qui vulgui anar-hi a resar i que també pogués donar alguna explicació”, explica Muñoz. Una altra de les activitats estrella serà la col·locació d’una gran imatge de Santa Cinta de tres metres, que s’està esculpint amb marbre de Ferrara, a la façana principal de la catedral de la Tortosa.

 ?? . ?? El nou reliquiari sortirà tres vegades durant l’any jubilar: a Barcelona, Villar de Cañas i Vic
. El nou reliquiari sortirà tres vegades durant l’any jubilar: a Barcelona, Villar de Cañas i Vic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain