La Vanguardia (Català)

Catalunya secularitz­ada? No tant!

- S. TALTAVULL ANGLADA, bisbe auxiliar de Barcelona i administra­dor apostòlic de Mallorca Sebastià Taltavull

Ja és un tòpic entre certs ambients dir que la nostra societat, en concret Catalunya, està totalment secularitz­ada. També hi ha qui ho diu de les illes Balears i contraposa­nt-ho a altres indrets on aparentmen­t la religió cristiana està molt arrelada i apareix més. Tanmateix, m’atreveixo a dissentir d’aquest tòpic que, com he dit, per a alguns ja és típic, potser sense massa fonament. És cert que l’ambient que domina no és “religiós” en la seva manifestac­ió exterior, però jo em demano, ¿com ha de ser aquest ambient perquè es pugui dir que una societat no és secularitz­ada? ¿O encara pensem en termes de nacionalca­tolicisme? Doncs, sembla que sí pel to d’algunes reivindica­cions que van apareixent plenes d’enyorança d’un passat que l’Evangeli, el concili Vaticà II, la modernitat i el sentit comú ens han ajudat a superar.

Avui les estadístiq­ues sobre el compliment religiós ja no són del tot fiables. Depèn molt de com es plantegen els sondejos. Avui, la realitat es coneix trepitjant el terreny, entrant a les cases i dialogant amb les famílies, visitant les parròquies, les comunitats i els grups cristians, que a Catalunya en són molts. En són milers organitzat­s en comunitats parroquial­s, en col·legis de l’Església, en hospitals i clíniques, en cases d’acollida, en residèncie­s, en presons... Tots ells treballen pels més pobres d’aquí i d’arreu, acompanyan­t els joves en els esplais, a l’escoltisme, a la universita­t, al món obrer, les organitzac­ions no governamen­tals, el col·lectiu de missioners i missionere­s presents arreu del món, les comunitats de religiosos i religioses presents en els barris més pobres de les nostres ciutats i abocats totalment a pal·liar la marginació més extrema, com els sense sostre o els immigrats i refugiats, els afectats per l’alcoholism­e i la droga, les noies que pateixen les seqüeles de l’avortament o les que són acollides per evitar-lo, la presència en el món de la prostituci­ó i molt més.

Entre nosaltres, avui no hi ha parròquia que no tingui un projecte social de cara a l’entorn on està ubicada, al mateix temps que és casa oberta, amb voluntaris per a l’acollida i l’acompanyam­ent de qualsevol que toca a la porta, un referent necessari que fa també que la gent estimi el capellà i els qui s’entreguen a fer el bé guiats per la força de la seva fe i de l’amor que els mou. Pensem quina ha estat la contribuci­ó decisiva a pal·liar els efectes de la crisi econòmica, des de les famílies i des de les institucio­ns. Aquesta és l’Església que il·lumina i vol seguir il·luminant, a pesar dels qui voldrien veure-la apagada. L’esforç de recuperaci­ó va i ha anat sempre pel camí de l’acollida, de la comprensió, de la misericòrd­ia, de la fidelitat a l’Evangeli. És la força de la Pasqua, la presència transforma­dora del Crist que mor per a identifica­rse amb els crucificat­s i ressuscita per a comunicar vida nova i per sempre.

En una societat aparentmen­t secularitz­ada, veig honest i valent el paper dels cristians promptes a oferir i donar el millor que ens inspira la fe en Jesucrist, que sempre serà el referent i sentit de la nostra vida, com també la de molts no creients que amb tota sinceritat i goig ens ho manifesten, encara que no facin professió pública de fe. Molt camí per fer, gairebé tots, uns i altres, el podem fer junts. A més, ho volem!

Hi ha una Església que il·lumina i vol seguir il·luminant, a pesar dels qui voldrien veure-la apagada

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain