La Vanguardia (Català)

Un eco de la crucifixió

- Antoni Puigverd

La Setmana Santa no podia començar de manera més tràgica. El diumenge de Rams, el terror gihadista va colpejar la mil·lenària comunitat cristiana copta. Dos atemptats successius amb bomba van causar uns 44 morts i més d’un centenar de ferits a les esglésies coptes d’Alexandria i Tanta, al nord d’Egipte. El sinistre Daeix se’n va atribuir l’autoria i va prometre més atemptats. Gloriejant-se de l’explosió que va causar 29 morts més el desembre passat a la catedral del Caire, el Daeix ja havia proclamat la voluntat de tornar a atemptar contra els coptes. Fins ara, aquelles amenaces s’havien concretat a la península del Sinaí, fronterera amb Gaza, on els militants del Daeix la campen tranquil·lament. Van començar a matar cristians com si cacessin conills. Abandonant feina i cases, els coptes d’aquella zona van haver de fugir precipitad­ament cap a Ismailia, una de les ciutats del canal de Suez.

Entrevista­t per Miriam Díez Bosch per al portal Aleteia, Dimitris Cavouras, portaveu de la comunitat grega a Egipte, intentava racionalit­zar el perquè d’aquests atemptats explicant que, des de les revolucion­s del 2011, els llocs de culte, “siguin de la religió que siguin”, són un objectiu clar dels gihadistes: “En aquest cas, els coptes n’han pagat el preu més alt”. D’altres experts en temàtica egípcia, com la majoria dels correspons­als, han recordat que alguns dirigents de la comunitat copta apareixien a les fotos del militar Al-Sissi poc després del seu cop d’Estat contra el govern de Muhammad Mursi i els Germans Musulmans. Com si una minoria que fa dècades que viu en situació precària i en greu perill estigués en situació de triar!

L’odi religiós que recau contra els cristians a l’Orient musulmà és relativitz­at amb una certa fredor analítica: s’objectiva en el context d’una tragèdia política de més abast. Aquest tipus d’argumentac­ió em va fer pensar en el discurs oficial que el periodista Jean Rolin escoltava en la seva llarga estada a Palestina en els anys de la intifada. Tots els dirigents cristians amb qui va parlar (directors d’escoles, representa­nt de fundacions, portaveus d’ordes religiosos), fossin palestins o occidental­s en missions solidàries, negaven tota referència discrimina­tòria dels palestins envers els compatriot­es cristians, mentre emfasitzav­en les discrimina­cions, assetjamen­ts i abusos de la soldadesca israeliana. Les tribulacio­ns dels cristians amb l’Autoritat Palestina o amb Hamas son un tema tabú per a l’elit dirigent cristiana, que ha de fer equilibris amb el cru i asfixiant predomini islamista.

Però Rolin és un periodista especial que

Per a molts cristians d’Orient, el diàleg i la construcci­ó d’espais de convivènci­a interrelig­iosa és una invitació a afrontar la passió de Jesucrist

passa llargues temporades d’aparent vagabunder­ia en els territoris des d’on escriu. Escolta els portaveus, sí, però escriu observant llargament fets i comportame­nts, establint relacions personals, teixint pacients vincles de veïnatge i complicita­t amb la gent del carrer. El seu testimoni periodísti­c (Cristianos, Ed. Libros del Asteroide) demostra de manera fefaent que els cristians àrabs viuen emparedats. Emparedats fins i tot en aquells llocs on havien (remarco: havien) estat una important minoria. A Israel i Palestina reben de tots dos focs. A Síria i a l’Iraq no cal recordar-ho. A Egipte, obligats a triar entre l’espasa i la paret, convertits en moneda de canvi: els islamistes voldrien usar-los com a recurs de pressió internacio­nal; i Occident, per realisme polític, per no ferir la sensibilit­at dels musulmans, ho considera sempre un dany col·lateral.

Per descomptat, entre nosaltres, la tragèdia d’aquests cristians és irrellevan­t. Ja ho he escrit altres vegades: ¿per què ens ha d’escandalit­zar l’extirpació violenta del cristianis­me oriental, si nosaltres, a Occident, però especialme­nt a Catalunya, ens hem dedicat amb tanta alegria com determinac­ió a extirpar una tradició de dos mil anys?

El martiri dels cristians coptes del dia de Rams va ser un eco de la crucifixió, que aquesta Setmana Santa els cristians d’arreu del món han commemorat. Val la pena subratllar la resposta dels martiritza­ts. Cap d’ells no ha reclamat venjança. No hem vist manifestac­ions d’odi entre els coptes: només llàgrimes i pregàries enmig de la desolació. Una vegada i una altra, alguns cristians occidental­s, Francesc al capdavant, insisteixe­n en el diàleg i en la necessitat de continuar treballant per construir espais de convivènci­a interrelig­iosa. És important no oblidar que, de moment, aquestes paraules, per a molts cristians d’Orient, no són un benintenci­onat complement de la missa del diumenge, sinó una literal invitació a afrontar la passió de Jesucrist.

 ?? AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS ??
AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain