La Vanguardia (Català)

L’altra batalla del ‘Gernika’

-

El poeta Juan Larrea, que va participar amb Max Aub, José Bergamín i Corpus Barga, al Pavelló de la República a París, va dir que certes autoritats republican­es van intentar retirar el Gernika de Picasso per considerar-lo “antisocial, ridícul [i] totalment inadequat a la sana mentalitat proletària”. Els agradava més Avions negres, d’Horacio Ferrer, el mateix tema, però en llenguatge realista, que entenia tothom, barreja d’estampa numantina i La llibertat guiant el poble de Delacroix. El representa­nt del govern basc (Ucelay) va quedar horrotitza­t (“són només 7 x 3 metres de pornografi­a que es caguen en Gernika, en Euskadi i en tot”). Estalinist­es i nazis coincidien en la seva condemna a l’art no realista. Els comunistes tenien com a dictat estètic el realisme socialista i els nazis perseguien el que anomenaven “art degenerat”. Max Aub va haver d’anar a totes en el seu discurs als treballado­rs del pavelló: “si el quadre de Picasso té algun defecte, és que resulta massa real, atroçment veritable”. Buñuel, que havia abandonat el grup surrealist­a per sotmetre’s a la disciplina del Partit Comunista, va dir que el quadre tampoc no li feia gràcia, ni a ell, ni a Bergamín ni a Alberti, encara que després el defensessi­n. El poc fiable Josep Renau, director general de Belles Arts, va arribar a dir que va amenaçar Dolores Ibarruri de dimitir si retiraven el Gernika. Des de França, Cahiers d’Art i Paul Éluard també es van implicar a defensar el quadre. La campanya per justificar l’art de Picasso va ser àrdua. La republican­a Hora de España va haver de publicar articles didàctics aclarint que l’art d’avantguard­a era el més realista de tots perquè afegia dimensions interiors de realitat que escapaven a l’ull fotogràfic, que només veu la superfície, i que Picasso, malgrat que no va posar els peus a Espanya des del 1936, havia tingut el coratge de posar la seva fama internacio­nal al servei del poble en lloc de girar-li l’esquena, com el d’altres intel·lectuals espanyols.

 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? El Gernika de Picasso i Avions negres, d’Horacio Ferrer, van ser exposats al pavelló de la república a París (1937)
FRANCISCO SECO / AP El Gernika de Picasso i Avions negres, d’Horacio Ferrer, van ser exposats al pavelló de la república a París (1937)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain