La Vanguardia (Català)

Posi un Busquets en la seva vida

- Joan Golobart

Els aficionats culers no han d’entendre tot el que li passa al seu equip. Com es pot marcar gols amb tanta facilitat i quan més necessites mantenir l’avantatge més feble et mostres defensivam­ent? Crec que ahir la responsabi­litat va anar a parts iguals de la Reial Societat de Eusebio i del Barça: el matís de la verticalit­at debilita la capacitat defensiva del rival tant sí com no, i els contraris saben allunyar el joc de la pressió de Busquets. Massa informació vàlida per als analistes de la Juve.

La Reial d’Eusebio.

És un plaer veure jugar aquest equip en la seva fase ofensiva. Fa moltíssime­s coses bé, accions que mostren molt de criteri futbolísti­c. I potser això és el més bonic: veure com unes transicion­s ofensives estan sustentade­s en una filosofia futbolísti­ca més enllà de la capacitat innata dels seus jugadors. El desplegame­nt ofensiu s’elabora des de la serenitat en el joc, en què sempre preval el bon gust abans que l’obsessió per la velocitat et pugui portar a la precipitac­ió. S’aprecia cada vegada que els seus jugadors reben l’esfèrica en la necessitat de no fer una passada si prèviament no s’ha fet el control orientat que faciliti dos conceptes: que no es faci la passada fins que no sigui en les condicions adequades, i no generar una pausa, però sí un cert alentiment del joc que permet l’expansió de la jugada ja que dona temps a altres jugadors per a incorporar-s’hi. Segurament ahir vau veure una Reial que quan el Barcelona es va replegar adequadame­nt va saber iniciar la jugada per una banda per acabar-la per l’altra. Tot gràcies a aquest mecanisme de control del joc. És una espècie d’evolució com en un partit de rugbi. Però que encara que li atorga molt de valor ofensiu també fa que tant jugador al front els debiliti defensivam­ent i per això encaixen tants gols.

Allunyar el joc de Busquets.

Ahir en el tercer gol del Barcelona va tornar a passar allò de sempre. Atac local finalment fallit, però davant de la recuperaci­ó de la Reial i el seu intent de jugar la pilota va aparèixer Busquets, va robar l’esfèrica per donar-li a Messi, aquest va assistir a Alcácer i va arribar el gol. Aquesta va ser, és i serà sempre la millor acció del Barcelona. Ja que alhora que avorta una jugada d’atac del rival, li serveix per agafar-lo descol·locat i marcar-li un gol. Una jugada que adquireix alhora el màxim valor defensiu i el màxim valor ofensiu. Per això la primera norma de qualsevol equip que s’enfronti al Barcelona és procurar l’allunyamen­t de Busquets de la sortida de la pilota posterior a la recuperaci­ó del Barcelona. I el millor, sens dubte, és buscar l’evolució de la jugada per una de les bandes i que al seu torn el jugador que busca la passada ho faci sempre en qualsevol dels espais que siguin a l’esquena de Sergio. I en aquest intent dels blaugrana d’aconseguir la recuperaci­ó de la pilota amb la pressió, hi ha un primer pas endavant que si el rival ha sortit per la banda resulta que acaba allunyant els migcampist­es blaugrana del replegamen­t.

La jugada del 3-1, nascuda d’una recuperaci­ó de Busquets, té el màxim valor defensiu i ofensiu

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Gerard Piqué refusa una pilota en presència d’Oyarzabal
LLIBERT TEIXIDÓ Gerard Piqué refusa una pilota en presència d’Oyarzabal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain