La Vanguardia (Català)

Fugida endavant

Alonso rep crítiques per canviar Mònaco per les 500 Milles

- Barcelona

Ja ho vaig dir abans: els pilots dirien que ells no deixarien mai una cursa d’F-1 per anar a les 500 Milles, i els caps d’equip dirien que no deixarien mai que els seus pilots hi anessin; és la reacció normal”, es posava la bena Fernando Alonso abans de rebre una allau de crítiques per preferir una nova aventura més motivadora –la mítica cursa d’Indianapol­is– que continuar immers en la mediocrita­t de la seva rutina a l’F-1. El sorprenent anunci, dijous, de McLaren i l’asturià d’anar a córrer les 500 Milles, el 28 de maig, ha eclipsat el GP de Bahrain, amb una pole que s’emportava ahir Valtteri Bottas. És la primera del finlandès, que trenca una ratxa de 6 poles seguides de Lewis Hamilton.

La inusual decisió d’Alonso de canviar puntualmen­t l’F-1 per una altra competició ha causat sobretot sorpresa i estranyesa en els seus companys. L’últim pilot que va canviar de circ va ser Nico Hülkenberg –va córrer i va guanyar les 24 Hores de Le Mans el 2015–, però perquè el calendari l’hi permetia. “El meu cas va ser completame­nt diferent, no vaig marxar de l’F-1 com ell; no ho hauria fet mai si hagués de perdre’m una cursa d’F-1, especialme­nt la de Mònaco”, comentava el de Renault, que es confessava “sorprès com tothom per aquesta situació”.

“Jo no ho faria, dono el 100% a l’equip”, afegia Romain Grosjean (Haas), “sorprès que Alonso pugui saltar-se una cursa i dir: ‘Faré una altra cursa’. Podria fer-ho quan hagi acabat aquí...”, expressava el seu excompany a Renault durant mitja temporada 2009.

“Jo no em perdria cap cursa d’F-1. Continuari­a corrent-les totes, però no m’importaria competir en MotoGP o potser en alguna cursa de la Nascar, Daytona o alguna altra”, afegia Lewis Hamilton.

Un dels veterans, Felipe Massa, anava una mica més enllà en la lectura de la jugada: “Canviar una cursa d’F-1 per competir en una altra categoria és una gran sorpresa, però potser hi ha altres decisions entorn de tot això que no sabem; no sabem si és cosa de Fernando o d’Honda”. De fet, Éric Boullier, cap de McLaren, no negava que darrere del permís o incitació de l’equip hi hagués la intenció de motivar Alonso perquè renovi per a un any més (acaba contracte aquesta temporada). “Per què no? Tothom té els seus trucs a l’hora de negociar un contracte”.

Un motiu de fons que no ha passat desaperceb­ut a altres caps d’equip. Alguns han estat molt crítics amb aquesta manera de fer, com Christian Horner, el cap de Red Bull, que considera una bogeria aquesta singular permuta, atribuïble només a la necessitat de tenir content l’asturià.

“És difícil per a Fernando, ja que està vivint un moment complicat. Zak Brown (el president executiu de McLaren) té aquest problema: té a les mans un pilot deprimit i està intentant motivar-lo. Ha tingut aquesta idea d’enviar-lo a Indianapol­is, però està com una cabra, perquè és la cursa més estúpida que he vist en la vida”, va disparar l’anglès. “Crec que Zak necessita veure un psiquiatre”.

Horner considera un risc córrer a Indianapol­is, a més d’una desconside­ració que compara amb canviar de parella. “Si un pilot es compromet amb un equip, fer una cosa diferent és una mica com desaparèix­er amb una altra nòvia a meitat d’any i després tornar. No sembla que sigui correcte. Potser si les curses no coincidiss­in, o si ho fes al final de la seva carrera en l’F-1...”, rematava l’anglès.

Crítiques que Alonso atribueix a l’“atenció mediàtica” que està tenint McLaren i al fet que “els patrocinad­ors i les television­s volen anar a la Indy; per això els equips treuen foc pels queixals”, explica ell.

“McLaren té un pilot deprimit i intenta motivar-lo, però estan com una cabra”

HORNER BURXA EN LA FERIDA “Podria fer-ho quan acabi d’aquí”, apunta Grosjean; mentre que Hamilton no es perdria “ni una cursa d’F1”

SORPRESA ENTRE ELS PILOTS

 ?? HASSAN AMMAR / AP ?? La primera de Bottas. El finlandès Valtteri Bottas va aconseguir la seva primera pole en l’F-1 als 80 grans premis, superant Hamilton, segon, a l’última volta de Bahrain
HASSAN AMMAR / AP La primera de Bottas. El finlandès Valtteri Bottas va aconseguir la seva primera pole en l’F-1 als 80 grans premis, superant Hamilton, segon, a l’última volta de Bahrain

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain