La Vanguardia (Català)

Una Setmana Santa rècord certifica la recuperaci­ó del turisme interior

El sector hoteler apunta un increment del 15% de reserves dels viatgers locals

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Amb el rècord absolut de més de 75 milions de visitants internacio­nals registrat l’any passat, que manté el ritme en l’arrencada del 2017, el sector turístic pot començar a sumar aquest any la total recuperaci­ó dels viatges locals. Els espanyols tornen a viatjar i la seva primera opció són destinacio­ns locals, segons les dades de reserves per a aquesta Setmana Santa, que certifique­n la reactivaci­ó del mercat interior. Si el 2016 els desplaçame­nts interiors dels residents a Espanya van superar els 166 milions i es van aproximar al rècord de 168 milions assolits l’any 2008, aquesta Setmana Santa les reserves fetes per turistes locals s’han incrementa­t el 15%, segons les dades de la patronal hotelera Cehat.

“Des de dimecres, les zones turístique­s –Canàries, Balears, Andalusia, Catalunya– estan al 95%, en part gràcies a l’augment dels turistes locals”, explica Juan Molas, president dels hotelers. A l’increment del nombre de reserves per part del visitant nacional, se suma l’avançament de les reserves, una pràctica abandonada durant la crisi, quan molts viatgers esperaven a les ofertes de darrera hora per decidir la destinació. “També apreciem un increment d’ocupació els dies previs, cosa que significa que alguns viatgers allarguen l’estada i que la Setmana Santa es divideix en dos ponts llargs”, apunta Molas. Les dades de Setmana Santa, afegeix, són un preludi del que passarà aquest estiu i les reserves d’antelació ja apunten a un fort increment del mercat local.

Segons les dades anticipade­s per Turespaña, la Setmana Santa registra xifres rècord d’ocupació hotelera, que preveu assolir el 85,3%, un percentatg­e 4,7 punts superior a l’ocupació de l’any passat, que va ascendir a un gens menyspreab­le 80,6%. Les Canàries se situen en primer lloc, amb unes previsions del 91,2% d’ocupació, seguida per Catalunya, amb el 89,8%, Andalusia, amb el 88,7%, i la Comunitat Valenciana, amb el 87,4%. Turespaña també destaca les elevades ocupacions en destinacio­ns urbanes, com el 92% a Barcelona, el 91% a Sevilla i el 82% a València.

Gran part d’aquest increment d’ocupació hotelera es deu, apunten les fonts del sector, al bon comportame­nt del turisme local. Segons l’enquesta elaborada pel web de viatges TripAdviso­r, el 4% més de ciutadans espanyols planejava viatjar durant les vacances de Setmana Santa, cosa que vol dir que més de la meitat dels individus enquestats pensaven desplaçar-se aquesta setmana. Set de cada deu viatgers opta per destinacio­ns espanyoles. Entre les principals destinacio­ns, per recerques fetes, destaquen Madrid, Sevilla, Tenerife, Benidorm, Barcelona, Granada i Salou. Quant a la despesa, el 21% dels viatgers tenia previst incrementa­r el seu pressupost per a les vacances de Setmana Santa. Els resultats també apunten que més de la meitat dels enquestats van reservar els seus viatges amb més d’un mes d’antelació.

“Les reserves de turistes locals han augmentat considerab­lement aquesta Setmana Santa i es mantenen per als propers mesos i estiu”, apunta Giovanni Cavalli, director general d’Oh!Tels, una cadena amb diversos establimen­ts a la Costa Daurada i la Costa del Sol. La cadena ha registrat el 30% més de reserves que la passada Setmana Santa, dates en què la gran majoria de la seva clientela és nacional. “Tenim la sensació que l’espanyol torna a gastar més, si li ofereixes un bon producte està disposat a pagar un preu just”, afirma Cavalli.

Segons les dades de l’associació d’agències de viatges Acave, la demanda de reserves per a Setmana Santa ha augmentat entre el 8% i el 10%, “gràcies a la reactivaci­ó del consum intern”. L’associació també destaca l’antelació amb què s’han fet la gran majoria de les reserves, que es concentren en destinacio­ns nacionals i europees.

L’agència en línia Expedia destaca que “si observem les destinacio­ns amb més demanda durant la Setmana Santa aquest any en comparació amb el 2016, podem veure que hi ha un augment en la demanda de vacances a destinacio­ns locals”. Per la seva banda, la central de reserves Hotelbeds destaca que aquest any “les reserves fetes amb més de tres mesos d’antelació han augmentat gairebé el 28% respecte a l’any anterior”.

El sector d’allotjamen­t rural, que disposa d’una gran majoria de client nacional, registra aquesta Setmana Santa el 81% d’ocupació mitjana, cosa que suposa tres punts més que les vacances de l’any passat, segons les dades facilitade­s per TopRural.

De la seva banda, les empreses d’autobusos han reforçat tots els serveis durant el període de Setmana Santa –entre el 7 i el 17 d’abril–, segons Confebus. En total, les places ofertes assoliran la xifra de 5.250.000, la qual cosa suposa un creixement del 5% respecte a l’any passat. El transport per autobús preveu un trànsit de cinc milions de passatgers durant la Setmana Santa.

PLE TOTAL Les zones turístique­s estan al 95%, en part gràcies a l’augment dels turistes espanyols

BONES PERSPECTIV­ES

Les dades de les festes de Pasqua són un preludi del que passarà aquest estiu

 ?? MARTÍ ARTALEJO/ ARXIU ?? La recuperaci­ó del visitant local es la gran novetat del turisme aquest 2017
MARTÍ ARTALEJO/ ARXIU La recuperaci­ó del visitant local es la gran novetat del turisme aquest 2017
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain