La Vanguardia (Català)

L’aposta per la consulta unilateral perd suports

La meitat creu que no hi haurà consulta, i d’aquests, un 21% que se suspendrà l’autonomia

- CARLES CASTRO Barcelona

El sí a la independèn­cia es manté dos punts per davant del no Un 58% creu que el Govern portarà fins al final el referèndum El 80% no veu canvis en l’actitud del Govern central

El pessimisme sobre la viabilitat del procés independen­tista no deixa de créixer, fins al punt que només un 5% dels consultats per GAD3 creu que, a curt termini, el desenllaç immediat del conflicte pugui desembocar en la independèn­cia de Catalunya. A més, i encara que es manté un suport del 75% dels catalans a la convocatòr­ia d’un referèndum per decidir sobre el futur de Catalunya a Espanya (si bé puja del 20% al 24% la taxa dels que s’hi oposen), cau la xifra dels que aposten per una consulta unilateral, que passa del 37%, al gener, al 29%, ara, entre aquells que en defensen la celebració. I, paral·lelament, augmenta en gairebé set punts (del 59,1% al 66%) el percentatg­e dels qui consideren que el referèndum només s’ha de celebrar si és de manera acordada amb el Govern central. El que és significat­iu d’aquesta posició és que la comparteix­en un 75% dels votants del PDECat i un 50% dels d’Esquerra.

De fet, només entre els electors de la CUP són majoria (un 68% davant del 32%) els qui donen suport a la celebració d’una consulta unilateral. El problema amb els anticapita­listes és que s’han convertit en un soci problemàti­c. Més del 70% dels catalans –vuit punts més que al gener– consideren que la CUP no és el soci adequat per portar endavant el procés sobiranist­a. I aquesta desconfian­ça s’estén als votants del Govern de Junts pel Sí: un 71% dels electors del PDECat i un 66% dels d’ERC descarten que la CUP sigui el soci idoni.

El pessimisme sobre el desenllaç del procés a curt termini s’aprecia en altres indicadors molt eloqüents. Per exemple, menys del 30% dels catalans confia encara en l’obertura d’un procés de negociació entre la Generalita­t i el Govern central per trobar una sortida a l’actual conflicte territoria­l. En canvi, gairebé el 50% es mostra convençut que la consulta no arribarà a celebrar-se i que el pas següent per a un 29% daquesta mitad serà la convocatòr­ia de noves eleccions catalanes, mentre que per a un 21,1% la prohibició de la consulta s’acompanyar­à de la suspensió de l’autonomia.

Aquestes previsions no són més optimistes entre els votants sobiranist­es. Només un 24% dels electors del PDECat confia en l’obertura d’un procés negociador amb el Govern central, i una xifra una mica més alta (del 28%) es registra entre els d’ERC. Però respecte a la independèn­cia com a desenllaç, únicament el 16% dels votants de Puigdemont, el 9% dels de Junqueras i cap entre els de la CUP preveu la ruptura amb Espanya com una opció a curt termini. Al contrari, un 44% dels electors del PDECat, el 52% dels d’ERC i el 95% dels de la CUP preveu la prohibició del referèndum i l’avanç electoral o fins i tot l’anul·lació de l’autonomia de Catalunya.

Aquesta expectativ­a ombrívola se sustenta sobre el fet que un 58% dels consultats es mostra convençut que el Govern català portarà fins al final el referèndum unilateral. I allà els votants sobiranist­es expressen una amplíssima convicció. Entorn del 75% dels electors del PDECat i la CUP, i un 90% dels d’ERC estan segurs que el Govern arribarà fins al final.

Alhora, el pessimisme i la desconfian­ça s’alimenten d’altres percepcion­s negatives sobre el comportame­nt dels actors del conflicte. Concretame­nt, l’actitud del Govern central continua despertant un recel estès, que abasta el 80% dels catalans respecte a l’operació diàleg i a un eventual canvi d’actitud de l’Executiu de Rajoy davant del conflicte amb Catalunya. Aquesta percepció està tan consolidad­a que fins i tot entre els votants del PP i Ciutadans són majoria (entorn del 60%) els que creuen que el Govern del PP no ha canviat la seva política cap a Catalunya.

I la mateixa desconfian­ça –si bé en una magnitud més suavitzada, ja que assoleix només el 60%– es manifesta davant de les promeses del Govern central en matèria d’inversions. Només un 24,5% dels catalans creu que l’Executiu complirà el pla que ha presentat per a Catalunya, una percepció que únicament és majoritàri­a entre els votants de Cs (gairebé el 60%) i del PP (53%). Però fins i tot un terç dels votants populars i més de la meitat dels socialiste­s o de la confluènci­a d’esquerres posen en dubte que es compleixi el que ha promès Rajoy. I l’escepticis­me assoleix entre el 80% i el 90% dels votants sobiranist­es.

Les expectativ­es sobre el desenllaç del procés sobiranist­a són una mica més optimistes a mitjà i llarg termini, ja que en aquest horitzó més d’un 28% dels consultats preveu una interpreta­ció de la Constituci­ó més favorable per als cata-

lans (amb un nou sistema de finançamen­t per a Catalunya), i un 19% més confia fins i tot en una reforma constituci­onal que reconegui les demandes catalanes. De fet, més del 19% augura la independèn­cia de Catalunya a mitjà termini i només un 17% considera que el procés podria acabar sense canvis en l’autogovern (mentre que un 17% més no sap a què atenir-se).

Per record de vot, les expectativ­es són bastant diverses. Entre els electors dels partits d’àmbit estatal –des del PP al PSC o Ciutadans– les xifres dels qui preveuen la independèn­cia de Catalunya a mitjà termini són minúscules (d’un 3% en el cas dels votants de Sí que es Pot). En canvi, entre els electors sobiranist­es la independèn­cia com a opció viable de futur assoleix el 36% dels seguidors del PDECat i la meitat dels d’Esquerra i la CUP.

La incertesa davant del final del procés també es veu alimentada pels dubtes i divisions sobre les condicions que facin possible el diàleg entre Madrid i Catalunya. Així, per exemple, la inhabilita­ció de l’expresiden­t Mas i dels exconselle­rs Homs, Ortega i Rigau constituei­x un obstacle per al diàleg, segons el parer del 49% dels consultats, encara que no ho veuen així un 42% dels catalans. I el mateix passa amb l’estratègia del Govern per facilitar una sortida negociada al conflicte: gairebé un 45% creu que la Generalita­t hauria de congelar el procés sobiranist­a i acceptar una negociació sense condicions prèvies, però un 45% més rebutja aquesta opció.

Òbviament, la majoria dels votants sobiranist­es veuen les inhabilita­cions com un obstacle considerab­le (encara que més del 40% dels seguidors d’ERC i la CUP no les consideren un impediment insalvable). I el mateix passa respecte a l’estratègia del Govern. Aquí, un aclaparado­r percentatg­e de l’electorat sobiranist­a (del 70% al 85%) rebutja congelar el procés per facilitar el diàleg, en contrast amb la posició favorable de la resta de votants (inclosos el 56% dels de Catalunya Sí que es Pot).

Tot i això, la fissura més visible entre la ciutadania catalana s’observa davant de l’exigència de complir la llei com un requisit compatible amb el diàleg. En aquest cas, un 41% creu que el Govern central s’hauria de mantenir ferm en l’exigència del compliment de la llei, mentre que gairebé un 52% opina el contrari. I per record de vot, la divisió no pot ser més eloqüent: entre el 75% i el 90% dels votants del PSC, Cs i PP defensen el compliment de la legalitat vigent, davant d’un 60% dels electors del PDECat, un 68% dels de Sí que es Pot i un 90% dels d’Esquerra i la CUP, que rebutgen l’exigència del compliment de la llei com a requisit per dialogar.

En aquest context d’incertesa i polaritzac­ió, el suport a la independèn­cia en un referèndum legal torna a posar-se visiblemen­t per davant del vot de rebuig, encara que en una magnitud (2,2 punts) que encara permet parlar d’un empat tècnic. Sobretot en contrast amb les magnituds del sondeig de fa gairebé un any, quan el vot a favor de la ruptura amb Espanya superava el 48% dels consultats i el vot en contra reunia poc més del 35%. L’estimació actual inclou, a més, un increment dels qui no anirien a votar, que superen el 9% i suposen tres punts més que el gener passat.

Com gairebé sempre, un dels aspectes més vistosos d’aquesta correlació és el comportame­nt dels diferents grups de votants. Entre l’electorat sobiranist­a les proporcion­s són bastant previsible­s: entre el 80% i el 90% de votants de Puigdemont i Junqueras votarien a favor, encara que un 16% dels de la CUP ho farien en contra. I entre els electors restants, destaquen el 14% dels votants de Ciutadans, el 18% dels del PSC i el 35% dels de CSQP que es pronunciar­ien a favor de la independèn­cia. Sembla evident que en els referèndum­s sempre hi ha un ampli marge per a la sorpresa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain