La Vanguardia (Català)

Els EUA i la Xina mostren unitat davant la provocació de Corea

Fracàs del règim de Kim Jong-un en l’intent de llançar un nou míssil balístic

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

Les provocacio­ns militars del règim nord-coreà van afavorir ahir una exhibició d’unitat entre els Estats Units i la Xina. La Casa Blanca afirma que Trump esgotarà les opcions abans d’ordenar una acció militar.

El règim nord-coreà va intentar prosseguir ahir la seva demostraci­ó de múscul militar però li va fallar la tecnologia. Fonts del ministeri de Defensa de Corea del Sud van assenyalar que el seu veí del nord havia intentat llançar ahir al matí un míssil balístic des de la base situada a prop de la localitat de Sinpo, a la costa est del país, però l’operació va fracassar i el coet va esclatar gairebé immediatam­ent després de ser disparat.

Ni Washington ni Seül no van donar cap indici sobre quin tipus de coet havia intentat llançar l’exèrcit nord-coreà. No obstant això, els analistes sud-coreans van indicar que es podia tractar del mateix tipus de míssil que Pyongyang va disparar el passat 5 d’abril. Aquest dia, també des de Sinpo, Corea del Nord va llançar un míssil balístic d’abast intermedi KN-15, que va volar uns 60 quilòmetre­s abans de caure sense fer danys al mar de l’Est o del Japó.

Malgrat el fracàs, la idea de disparar ahir un projectil estava perfectame­nt calculada per part dels dirigents nord-coreans. Era una data perfecta. Es produïa l’endemà de la commemorac­ió del 105è aniversari del naixement de Kim Il-sung, el fundador de la pàtria i avi de l’actual líder Kim Jong-un, que es va celebrar amb una gran desfilada militar, i coincidia amb l’arribada a Corea del Sud del vicepresid­ent, de l’EUA, Mike Pence, que comença per Seül una gira de deu dies per Àsia.

En aquest segon viatge des que va arribar al càrrec –ja va ser a Alemanya i Bèlgica el febrer amb representa­nts de la UE i l’OTAN–, Pence visitarà Corea del Sud, el Japó, Indonèsia i Austràlia per reunir-se amb els seus líders i les tropes militars que els EUA tenen desplegade­s en una regió en escalada militar.

El tret del míssil li va sortir per la culata al règim de Pyongyang i l’acció va ser aprofitada pels EUA per assenyalar que treballa estretamen­t amb la Xina per posar fi a aquest tipus de provocacio­ns. El president dels Estats Units, Donald Trump, es va encarregar de subratllar aquest consens a través del seu compte de Twitter. Va afirmar que els dirigents xinesos “treballen amb nosaltres sobre el problema nord-coreà”.

Una opinió que es va encarregar de precisar el seu conseller de Seguretat Nacional, el general H.R. Master, que va declarar a una cadena de televisió nordameric­ana que hi ha un sentiment generalitz­at que ha arribat l’hora de resoldre el problema nord-coreà, si bé sense que calgui recórrer a l’acció militar. “Hi ha un consens real entre el president (Donald Trump), els nostres aliats clau a la regió (Corea del Sud i el Japó), però també amb els dirigents xinesos a considerar que ja s’ha arribat a un punt crític i cal impulsar totes les accions possibles, abans de l’opció militar, per intentar resoldre’l pacíficame­nt”.

Ahir, després de localitzar el tret, les autoritats dels Estats Units van evitar pronunciar-se sobre possibles accions de represàlia. No obstant això, Mike Pence, que acabava d’enlairarse després d’una escala a Alaska en direcció a Seül, va advertir que “aquesta provocació de Corea del Nord és l’últim recordator­i del risc a què s’enfronta la gent de Corea del Sud i d’Amèrica en aquesta part del món”. Unes declaracio­ns que suggereixe­n que Washington no es quedarà de braços plegats després d’aquesta provocació.

Però un conseller del número dos de la Casa Blanca va donar a entendre ahir que l’Administra­ció Trump esgotarà al màxim les opcions abans d’optar per una acció militar. A més d’assenyalar que Washington havia assumit que Pyongyang intentaria dur a terme alguna acció d’aquest tipus va precisar que “si això hagués estat un assaig nuclear, els Estats Units haurien emprès un altre tipus d’accions”.

La tensió encara és alta a la regió. Ningú no descarta que Corea del Nord no faci la sisena prova atòmica i que llavors la flota dels Estats Units, amb el portaavion­s nuclear Carl Vinson al capdavant, s’aproximi a la península per llançar una acció de càstig.

La Casa Blanca assenyala que Trump esgotarà les opcions abans de fer una acció militar

 ?? WONG MAYE-E / AP ?? Corea del Nord no va difondre ahir fotos de l’assaig fallit un dia festiu al zoo de Pyongyang
WONG MAYE-E / AP Corea del Nord no va difondre ahir fotos de l’assaig fallit un dia festiu al zoo de Pyongyang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain