La Vanguardia (Català)

Tot per la pàtria

- José Ignacio González Faus

José Ignacio González Faus analitza el populisme nacionalis­ta: “Precisamen­t per ser tan irracional i manipulabl­e, l’apel·lació a la pàtria es converteix avui en el millor argument per guanyar vots; al qual, per ser nosaltres tan indiferent­s (o tan cansats, no sé), s’hi uneix l’apel·lació a l’estabilita­t: ‘El poble vol estabilita­t’, diu el nostre president”.

Ficar-se amb Trump és fàcil i està de moda. Però seria més útil resoldre aquest dilema: és Trump una espècie de Tejero gringo que entra per les portes de la democràcia cridant: “Sit down, cunt!”? O és una d’aquelles caricature­s que, exagerant alguns trets, els posa en evidència i en facilita així el reconeixem­ent (com la barbeta d’Artur Mas en els dibuixos de Toni Batllori)?

Segons la segona hipòtesi, Trump estaria sent una caricatura deforme del que som nosaltres (tal com Theodor Adorno va escriure que el nazisme no era la negació del nostre sistema, sinó una possible conseqüènc­ia lògica). Potser doncs, quan ens hi enfadem, el que busquem és defensar-nos de nosaltres mateixos. Vegem-ho:

Un versicle de l’Apocalipsi diu: “Com que no ets ni calent ni fred, et vomitaré de la meva boca”. Deixem ara l’explicació d’alguns exegetes (els romans en els seus tiberis inacabable­s ingerien líquids tebis per fer-se venir el vòmit i continuar menjant). Crida l’atenció que, precisamen­t a l’Occident tebi li hagi sortit un Trump abrasador o gèlid.

Més exemples: a la “societat líquida” de Zygmunt Bauman li ha sortit un Trump sòlid i dur; al món neoliberal que emmascara els seus vicis amb el nom de grans virtuts, li surt un Trump que, tranquil·lament, anomena virtuts els seus vicis més crassos; a l’Occident que predica la llibertat de comerç però practica un proteccion­isme encobert, subvencion­ant els seus productes agrícoles, li surt un Donald Trump descaradam­ent proteccion­ista. Una Europa que s’escandalit­zava del “mur de la vergonya” però aixeca altres murs immaterial­s, es troba ara amb un Trump que vol construir sense objeccions murs quilomètri­cs de maó... En una Espanya que manipula secretamen­t per veure com controla el poder judicial en nomenament­s, etcètera, li surt un Trump que pretén controlar aquell poder directamen­t i públicamen­t... En fi, no és infreqüent en la història que, a una temporada hipòcrita que amaga els seus vicis la segueixi una altra que els fa públics anomenant-los virtuts: com a l’època victoriana la va seguir la disbauxa sexual.

Si aquest fos el significat de l’era Trump, caldria continuar preguntant si, en l’arrel d’aquells contrastos, no hi deu haver el que hem fet amb la idea de pàtria: una Europa que emmascarav­a la prepotènci­a de les nacions més riques (i sobretot dels bancs) amb un “més enllà de les pàtries”, es troba ara que dins hi brollen Alternativ­a per a Alemanya, Le Pen, l’FPÖ (tots plegats amics de Trump), mentre ell esgrimeix el patrioteri­sme més ranci cridant: “America first” i “el món ens roba”. Quina casualitat!

Una temporada hipòcrita que oculta els seus vicis va seguida d’una altra que els fa públics anomenant-los virtuts L’apel·lació a la pàtria es converteix avui, per irracional i manipulabl­e, en el millor argument per guanyar vots

Aquest parentiu suggereix una reflexió sobre la veritat oculta de tants patriotism­es. L’“abans que res Amèrica” i el victimisme consegüent ens poden fer adonar que l’amor a la pàtria és infinitat de vegades un dels amors més aprofitats i menys nets: que no busca servir els que té a prop, sinó aprofitar-se de l’entorn per engrandir-se un mateix. Jean Nabert, en un llibre que significat­ivament es titula Ensayo sobre el mal, parla de la “corrupció de la idea de pàtria” i la defineix així: “Un nosaltres que hauria de servir per alliberar el jo, es converteix en un nosaltres que serveix per afirmar el jo”; l’innocent “sabor de la tierruca” (vella novel·la de Pereda) es converteix en un narcisisme combatiu.

La qual cosa no és pas nova: el dolç poeta romà Virgili, al llibre VI de l’Eneida, va escriure que altres pobles podran fer monuments millors de bronze, o discursos més savis o conèixer millor les estrelles, però “tu, romà, recorda que la teva funció és dominar la gent” (“te regere imperi populos oh ianqui memento”, seria una fàcil paràfrasi de l’hexàmetre llatí). Primer cas de “destí manifest”. Anant per aquí, els romans van pervertir el comprensib­le amor a la mare terra, anomenant-la pàtria en lloc de màtria ,ésa dir: vinculant-la al pare malgrat que la terra és femenina. I, segons els esquemes de l’època, evocant dominació en comptes de cura.

Per aquestes raons he pensat sempre que la idea de pàtria no és cristiana i els anys m’han anat confirmant aquesta opinió. L’única pàtria és el gènere humà en el seu conjunt: tots germans com a fills d’un mateix Pare. Ila màtria no és més que la forma elemental que els proïsmes se’ns converteix­in en pròxims per poder ajudar-los.

Precisamen­t per ser tan irracional i manipulabl­e, l’apel·lació a la pàtria es converteix avui en el millor argument per guanyar vots; al qual, per ser nosaltres tan indiferent­s (o tan cansats, no sé), se li uneix l’apel·lació a l’estabilita­t: “El poble vol estabilita­t”, diu el nostre president; però no afegeix que voler estabilita­t és voler autoritari­sme, pensament únic i uniformita­t. Segur que el poble vol això, o ho volen més aviat els grans inversors?

El que és desitjable és que es gestionin bé les inestabili­tats que qualsevol pluralisme genera, però que, ben gestionade­s, són causa de progrés. Res més estable que una bona dormida, mentre que els despertars acostumen a ser una mica inestables.

Tot plegat, la pregunta que ens queda és: Mr. Trump és el nostre enemic? O és una ecografia de les nostres interiorit­ats? Perquè ja van apareixent fenòmens com el “Trumps pel Sí” o els acords tram-posos entre el Partit Popular i Ciutadans...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain