La Vanguardia (Català)

Francesc Casadesús

DIRECTOR DEL FESTIVAL GREC

- JUSTO BARRANCO

El director del Grec, Francesc Casadesús, diu que no vol crear un festival internacio­nal a cop de talonari i que tingui les sales buides. La seva aposta pels propers anys és un Grec que creixi al costat del públic i els artistes locals.

Francesc Casadesús (l’Esquirol, 1964) és el responsabl­e de la nova etapa del Grec després de posar en marxa i dirigir amb enorme èxit durant una dècada el Mercat de les Flors, el gran espai de la dansa a Barcelona. El seu Grec vol fer una volta al món durant els pròxims anys començant a Grècia i acabant a l’Àfrica. Casadesús vol un festival que creixi juntament amb el públic i els artistes locals i que no es faci a cop de talonari. De fet, tampoc n’hi ha.

Els que en aquesta última dècada hagin vist els Grec de Ricardo Szwarcer i Ramon Simó, quines diferèncie­s trobaran amb el seu? El d’en Ricardo tenia ambició internacio­nal. Estava connectat amb festivals internacio­nals potents i va portar noms que potser de vegades no connectave­n tant amb la sensibilit­at de Barcelona perquè mirava més els corrents globals. En Ramon ha treballat molt més la connexió amb el territori creatiu de Barcelona. Si pogués trobar el punt mitjà entre tots dos, ben connectat amb el territori però amb certa ambició internacio­nal, estaria satisfet. Cada projecte respon a unes circumstàn­cies. El d’en Ricardo responia a un cert moment i pressupost i el d’en Ramon a una situació de crisi en la qual va optar per donar suport a projectes de companyies locals per la dificultat que tenien per sobreviure.

Al Grec se li demana de ser un festival d’estiu, un festival internacio­nal, la prèvia de la temporada produint obres que vindran després... Per a vostè, què ha de ser? El Grec ha d’explicar coses que importin a la gent, portar espectacle­s que ens ajudin a reflexiona­r sobre certes idees i deixar de ser paraigua d’altres coses que passen a la ciutat en aquelles dates. Ha de tenir discurs propi. Ve d’una història on no hi havia altres propostes escèniques a l’estiu i ho era tot. Avui no. Això significar­à dir uns quants nos i buscar entre les propostes no a partir de filtres d’”em toca” o “és amic meu” sinó de què és el que aporten al discurs.

I la idea força serà que el Grec viatgi cap a l’est, cap al Sol. És dir-ho poèticamen­t [riu]. Aquest primer any per exemple: creadors grecs no n’hem vist i allà estan passant coses molt interessan­ts. Cal mirar on passin coses importants. I em serveix a més per trobar temes dels quals parlar: de globalitza­ció des d’Àsia, de lideratge des dels EUA, d’espiritual­itat o màgia des de Llatinoamè­rica... Els seus creadors tenen coses per dir-nos de primera mà.

L’últim Grec de Ramon Simó va ser especialme­nt polític. El seu també ho serà, almenys en el sentit del debat ciutadà portat als escenaris? No crec que sigui la feina d’un festival d’estiu, no crec que pugui tenir la profundita­t que mereix un debat d’aquesta mena. Un festival és una excusa per parlar de temes però no m’imagino un discurs intel·lectual potent. Sí activitats paral·leles, però no un Grec intel·lectual. Hi pot haver espectacle­s polítics però sempre des de l’humor i el to fresc de l’estiu.

Estarà molt marcat per l’estiu doncs?

És un festival d’estiu, i no de tardor. I el marca tenir un teatre de 2.000 localitats. Bona part de la programaci­ó passa allà. La gràcia és complement­ar-la potser amb coses més

exquisides, però l’equilibri haurà de ser entre unes i d’altres. No vull renunciar a fer un festival contempora­ni, però que inclogui el màxim de públics possibles.

No un festival elitista.

No un festival dirigit exclusivam­ent als teatrers ni al públic que va al teatre la resta de l’any. Voldria despertar curiositat­s.

Vol que sigui popular.

Però sense obsessió per una xifra de públic. Per a mi popular vol dir reconegut, apreciat, estimat, no vol dir 3.000 espectador­s més que l’any anterior, perquè les xifres les puc falsejar molt fàcilment.

Al món dels festivals, amb qui competirà el Grec?

No vol competir sinó col·laborar. Vull fer el festival que escaigui a Barcelona i el que Barcelona vulgui. Si Barcelona creu que el festival ha de ser més ambiciós el dotarà de més pressupost, si no, farem el que escaigui a la ciutat ara. La riquesa del festival és la mateixa ciutat. Que passi a Barcelona amb la seva creativita­t i, si som capaços de connectar-la internacio­nalment, no competirà amb ningú sinó que brillarà o es diferencia­rà. És el que m’interessa, que tingui identitat. No competiré amb Avinyó. Serà un gran festival internacio­nal dins del món de les arts escèniques? No. En aquest moment no és l’ambició. Ho és fer un bon festival per a Barcelona.

A Avinyó hi ha 12,6 milions de pressupost i aquí 3,2...

No crec que l’objectiu sigui fer un gran festival internacio­nal europeu. Què fem, un festival per als de fora? Hem de fer un festival per als d’aquí i portar una bona programaci­ó internacio­nal que complement­i o ajudi a transforma­r la creació que es fa aquí. No per tenir a la cartera els 15 artistes més importants d’Europa faràs un bon festival. Aquí s’han portat grans creadors internacio­nals

LA IDENTITAT “És un festival d’estiu i no de tardor, i el marca tenir un teatre de 2.000 localitats” LA POSICIÓ GLOBAL “Serà un gran festival internacio­nal de les arts escèniques? No, ara no és l’ambició”

i les platees han estat buides. Això és un desastre. Hem de fer que li importi a la gent d’aquí, que sàpiga qui són certs senyors i diguin: “Hòstia, vaig al Grec perquè vull veure’ls”. Si no fem això abans, per a què un festival internacio­nal? Hem de fer un festival amb artistes que rebentin i facin una cosa que importi i transformi la creació d’aquí i aproximar la gent a aquestes estètiques. Si ara vaig pel món amb un talonari m’equivocaré. No vull un festival internacio­nal amb les sales buides.

Llavors, vol un festival amb el qual la gent creixi?

Sí, el públic i els artistes. I amb espectacle­s que deixin impacte.

Què entén per això?

Dimitris Papaioanno­u aquest any no deixarà indiferent. Tampoc no crec que agradi. M’agrada estirar la corda, anar una mica més lluny del que t’esperes, no un festival per acontentar la gent. És un artista que t’agradi o no has de conèixer: et pot agitar. El millor art és el que et descol·loca. Quan van començar Peter Brook o Pina Bausch tots deien: què és això. I són coses que queden a la memòria. No és fàcil de trobar. Si passa tres vegades en el meu Grec ja estaré content.

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Francesc Casadesús fotografia­t al Palau de la Virreina, seu de l’Institut de Cultura de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Francesc Casadesús fotografia­t al Palau de la Virreina, seu de l’Institut de Cultura de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain