La Vanguardia (Català)

Arquitectu­ra interior

Les reformes aporten fins al 65% dels ingressos d’aquests profession­als

- ECONOMIA

Segons un informe elaborat pel Consell d’Arquitecte­s d’Europa a partir de 27.000 enquestes, els arquitecte­s espanyols s’estan refugiant en la rehabilita­ció i en les petites reformes com a font d’ingressos profession­als atesa la lenta recuperaci­ó dels projectes d’obra nova.

SORTIDA A L’EXTERIOR A Catalunya, prop de l’11% dels profession­als treballen a l’exterior

AUTÒNOMS El 41% treballen pel seu compte i el 80% es formen per diversific­ar l’activitat

Els profession­als espanyols amb prou feines cobren la meitat de la mitjana europea

Els arquitecte­s espanyols s’estan refugiant en la rehabilita­ció i en les petites reformes com a font d’ingressos profession­als davant la lenta recuperaci­ó dels projectes

d’obra nova, segons l’informe Estat de la professió d’arquitecte a

Europa el 2016, fet pel Consell d’Arquitecte­s d’Europa (CAU). L’estudi, elaborat a partir d’enquestes a 27.000 arquitecte­s de 27 països europeus, destaca que la rehabilita­ció d’edificis ja representa el 59% de la feina dels arquitecte­s a Europa, però encara és més important a Espanya, on aporta el 65% d’ingressos del col·lectiu, no perquè hi hagi una gran activitat de rehabilita­ció (és a penes un terç de la mitjana europea), sinó perquè els projectes de noves obres amb prou feines s’estan començant a recuperar.

L’abundància de les petites obres fa que els principals clients dels arquitecte­s ara siguin els particular­s: el 64% dels clients són individual­s i privats, el 12% societats limitades, el 7% promotors i el 12% administra­cions públiques. A Europa, tot i això, els particular­s tenen menys pes (el 50%), seguits de les societats limitades (el 27%) i les administra­cions públiques (el 17%), mentre que el 13% dels clients són promotors.

Segons va explicar el degà del Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya, Lluís Comerón, el col·legi no té dades oficials dels ingressos per petites reformes, perquè són obres que no necessiten visat. En canvi, a l’enquesta profession­al en què van participar 1.710 arquitecte­s catalans va advertir un augment important dels ingressos per altres activitats. “Estem en plena transició, en un canvi d’època que no només ens afecta a nosaltres sinó a tota la societat i que ens obliga a canviar el nostre rol profession­al”, va assegurar, i va recordar que el 80% dels arquitecte­s catalans ha participat en activitats de formació en els últims anys per adaptar-se a les noves exigències de la professió.

Espanya és el tercer país de la UE amb un nombre més alt d’arquitecte­s (50.000), només per darrere d’Itàlia (157.000) i Alemanya (109.000), i un dels que té una proporció d’arquitecte­s joves més alta (la meitat té menys de 40 anys). L’elevat nombre de profession­als, tenint en compte que Espanya ocupa el desè lloc de la UE per volum de negoci en arquitectu­ra (amb 461 milions d’euros), es reflecteix en els salaris dels arquitecte­s, que guanyen menys de la meitat de la mitjana europea. Així, destaca l’estudi, a Espanya la tarifa mitjana per hora de feina d’un arquitecte director és de 33 euros, mentre que a Europa és d’uns 70 euros de mitjana. La xifra espanyola és lluny de la de països com Alemanya (75 euros/hora) o França (76 euros/hora) i és fins i tot inferior a la de països pròxims mediterran­is castigats igualment per la crisi, com Portugal (37 euros/hora) o Itàlia (40 euros/hora). Per a arquitecte­s amb menys responsabi­litats els sous són igualment molt inferiors: un arquitecte col·laborador cobra 57 euros/hora i la resta de col·laboradors tècnics 45 euros/hora de mitjana a Europa, mentre que a Espanya, aquestes tarifes són de 28 euros per a arquitecte­s col·laboradors i 22 per a col·laboradors tècnics.

Les tarifes per hores, tot i això, no són la retribució més freqüent: amb prou feines el 6% dels profession­als a Espanya facturen així els seus serveis, i el 56% cobra honoraris, que solen ser un percentatg­e del valor de l’obra. De mitjana, els ingressos d’un arquitecte a Europa són de 32.068 euros anuals, mentre que a Espanya aquesta xifra és un 23% més baixa, i se situa en els 24.390 euros. A Catalunya, on hi ha pocs arquitecte­s ocupats a grans empreses o en les administra­cions públiques i predomina l’exercici lliure de la professió, encara són menors, 21.000 euros. Comeron destaca que a més no hi ha grans diferèncie­s salarials per franges d’edat: entre els 50 i 60 anys, en el punt més alt de la seva carrera profession­al, un arquitecte català guanya de mitjana 31.500 euros, davant els 41.500 euros de mitjana europea. Aquest aplanament dels salaris per trams d’edat exerceix una gran pressió sobre els profession­als quan tenen família.

La crisi immobiliàr­ia va provocar un augment dels arquitecte­s que treballen com a profession­als independen­ts, que a Espanya assoleix el 41% davant el 26% de mitjana europea, on és més freqüent trobar arquitecte­s assalariat­s en empreses. A Catalunya aquest percentatg­e assoleix el 70% i la precarieta­t del sector ha frenat la concentrac­ió i la creació de societats limitades profession­als

El col·lapse del sector immobiliar­i ha portat a molts arquitecte­s a emigrar, però, de mitjana, només el 4% dels arquitecte­s espanyols ha treballat en un altre país europeu en els últims 12 mesos, davant el 5% de mitjana europea, liderada pels arquitecte­s de països petits com Luxemburg (37%) i Eslovènia, Holanda i Àustria (tots pròxims al 15%). A Catalunya prop de l’11% dels arquitecte­s treballen a l’exterior, especialme­nt els més joves: un de cada tres arquitecte­s menors de 30 anys ha emigrat, va explicar Comeron. Molts més ho han considerat: més del 40%, segons l’estudi del CAU, en què els profession­als van assenyalar la impossibil­itat de trobar feina (38%), l’idioma (47%) o l’insuficien­t coneixemen­t de la normativa (48%) com a les principals barreres per no fer el pas.

SALARIS BAIXOS

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARCHIVO ?? Obres de rehabilita­ció de la Torre de l’Aigua, a Barcelona
MANÉ ESPINOSA / ARCHIVO Obres de rehabilita­ció de la Torre de l’Aigua, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain