La Vanguardia (Català)

Dilemes de sí o no

-

El suport creixent de la societat catalana a un referèndum pactat enfront de la unilateral­itat; i l’ajustada victòria del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, en el plebiscit sobre la reforma constituci­onal que propugna.

L’escenari polític a Catalunya es manté en una relativa estabilita­t, encara que amb algunes variacions significat­ives, segons el baròmetre de GAD3 per a La Vanguardia elaboraten­treel7iel1­2d’abrilielsr­esultatsde­lquals’han publicat ahir i avui. Bàsicament, el sobiranism­e conserva per la mínima la majoria absoluta al Parlament, però perd quatre escons; l’independen­tisme dona mostres de desconcert ,però es manté i l’índex de catalans que exigeixen un referèndum, que continua sent del 75%; mentre millora la percepció sobre la situació econòmica, empitjora de manera ostensible la política, cosa que evidencia el divorci creixent de la ciutadania amb els seus representa­nts.

En el pla electoral, s’amplia l’avantatge d’ERC sobre el PDECat. A l’ex-Convergènc­ia li surt cara la factura dels casos de corrupció que l’afecten (Palau, els Pujol i el 3%) i ha perdut la meitat dels suports des del 2012. El deterioram­ent de la figura política d’Artur Mas és evident: el 58% el fa responsabl­e dels casos de corrupció del seu partit. Els republican­s són els únics que es beneficien del declivi dels nacionalis­tes. Encara que, sumant els uns i els altres, millorarie­n els resultats de Junts pel Sí en un punt i mig i repetirien els 62 escons actuals. Per la seva banda, el tercer grup independen­tista, la CUP, frena la caiguda i queda amb sis dels deu escons que té actualment al Parlament. Així la suma de l’independen­tisme se situa en la frontera exacta de la majoria absoluta: 68 escons.

Una dada destacable de l’enquesta és que els escons que perden els cupaires van a parar al grup dels comuns d’Ada Colau, que pugen a 16, i que el seu partit acabat de néixer apunta com una seriosa opció de futur a Catalunya per la seva aposta pel referèndum. Tot i que aquest resultat obre la remota possibilit­at d’un tripartit amb ERC i el PSC, que sumarien 70 escons, el més rellevant és que el nou partit s’ha posicionat com un element clau per al futur immediat en què s’ha de concretar la possibilit­at de celebrar una consulta (pactada o no) o la celebració d’unes eleccions a les quals es podria presentar Ada Colau com a candidata a la presidènci­a de la Generalita­t. Unaaltrada­daques’hadetenire­ncompteésl­apèrduade suports a Ciutadans, tres escons, que van al PP.

Respecte de les possibilit­ats que finalment se celebri un referèndum, el baròmetre detecta una posició cada vegada més garantista en la majoria. Mentre l’opció unilateral perd suports (des del gener passat passa del 37% al 29%), el 50% creu que no hi haurà referèndum i els sondejats es divideixen a parts iguals quan se’ls pregunta si pensen que el Govern hauria de congelar el procés i negociar, mentre que el 47,7% pensa que la situació es resoldria amb una reforma de la Constituci­ó que reconegui les demandes de Catalunya. Tot i això, encara que a la baixa, continua sent majoria l’opció independen­tista: 41,9% del sí, davant el 39,7% del no. El juny del 2016 les posicions eren del 48,4% pel 35,3%, respectiva­ment. Finalment, l’enquesta posa de manifest la poca credibilit­at del Govern de Rajoy quan el 80% diu que sospita de l’operació diàleg impulsada per l’Executiu del PP, i el 60% desconfia de les promeses d’inversions en infraestru­ctures fetes a Catalunya.

El baròmetre dibuixa un escenari complex i molt polaritzat per les forces polítiques, que obligarà a mostrar tarannàs dialogants per governar a Catalunya i per afrontar el calendari pròxim a la recerca d’una resolució al conflicte entre la Generalita­t i el Govern central. L’únic que falta sobre la taula és molta voluntat i bones dosis de coratge polític.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain