La Vanguardia (Català)

Plutocràci­a qüestionad­a

Batalla campal a Berkeley entre partidaris i detractors del president

- Redacció i agències

Les mobilitzac­ions populars convocades als Estats Units per exigir que Donald Trump faci pública la seva declaració fiscal es converteix­en en una altra demostraci­ó multitudin­ària en contra seva.

La societat dels Estats Units continua polaritzad­a respecte a Donald Trump, i ahir es va tornar a evidenciar al carrer. Les mobilitzac­ions populars convocades per tot el país per exigir que el president faci pública la seva declaració fiscal es van convertir en una altra demostraci­ó multitudin­ària en contra seu. A Berkeley, Califòrnia, es va convertir en una batalla campal. La policia va acabar detenint una vintena de persones, a banda de requisar ganivets i altres armes blanques.

Trump va ser el primer candidat a la presidènci­a amb el suport d’un dels grans partits que no va fer pública la declaració patrimonia­l, i ja en aquell moment va renegar dels seus propis correligio­naris republican­s que li exigien que respectés una tradició de més de quaranta anys.

El president Trump es va defensar dient que els comptes els estaven auditant i encara no podia fer-los públics. El tema s’ha mantingut candent tots aquests mesos, i ara que es tanca el període de presentaci­ó d’impostos la petició de transparèn­cia ha tornat als carrers.

Donald Trump es va defensar ahir –com sempre via Twitter– cercant conspiraci­ons. “Algú hauria de mirar qui paga per organitzar aquestes petites manifestac­ions. Les eleccions s’han acabat”, deia.

Per “petites” Trump es referia a les desenes de milers de persones que van marxar dissabte i ahir en ciutats de tot el país. Els manifestan­ts portaven pancartes que posaven en evidència l’opacitat de Trump pel que fa als seus negocis. Alguns obertament feien referència als lligams entre les seves empreses i companyies estrangere­s, cosa que podria interferir en la política internacio­nal.

La campanya per a la presentaci­ó de declaracio­ns es tanca aquest dimarts. Per això els organitzad­ors van escollir aquestes dates per tornar a plantejar el tema.

La majoria de concentrac­ions van ser pacífiques i sense incidents, però sí que hi va haver brots violents quan grups minoritari­s s’enfrontave­n amb simpatitza­nts de Trump, en alguns casos citantse expressame­nt a una hora per saldar les seves diferèncie­s a cops.

Aquest va ser el cas de Berkeley, en un xoc on es van veure implicades unes dues-centes persones. La policia va haver d’intervenir amb contundènc­ia també per separar-los i en va detenir una vintena.

Quan es va negar a presentar els comptes, Trump va afirmar que als votants tant els feia els seus impostos. Però els milers de manifestan­ts ahir li exigien que rectifiqué­s. “Sí que ens importa el que paga i per què ho paga”, explicava a l’agència Ap Ann Demerlis, una de les persones que van anar a la manifestac­ió de Filadèlfia.

A Nova York o Raleigh (Carolina del Nord) la crítica era unànime, igual que a moltes altres ciutats grans i petites. “Sospitem que podria tenir un deute amb Rússia, la Xina o altres països estrangers, i la seva declaració ho aclaria”, argumentav­a un professor jubilat a Washington.

Trump demana que s’investigui qui finança les manifestac­ions contra ell

 ?? ELIJAH NOUVELAGE / AFP ?? Un manifestan­t anti-Trump va ser ruixat amb gas en els xocs a Berkeley amb defensors del president
ELIJAH NOUVELAGE / AFP Un manifestan­t anti-Trump va ser ruixat amb gas en els xocs a Berkeley amb defensors del president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain