La Vanguardia (Català)

Un iCar a l’horitzó

Califòrnia confirma que la companyia de la poma investiga en automoció

- FRANCESC BRACERO Barcelona

La companyia tecnològic­a Apple apareix en la llista que elabora el govern de Califòrnia sobre les empreses autoritzad­es a provar cotxes autònoms a les carreteres de l’estat.

El tradiciona­l secretisme d’Apple sobre els seus projectes de futur no ha pogut superar aquesta vegada un registre oficial. La companyia de la poma apareix en la llista renovada que elabora el govern de Califòrnia (Estats Units) sobre les empreses autoritzad­es a provar cotxe autònoms a les carreteres d’aquell estat.

El registre del departamen­t de vehicles de motor de Califòrnia –revelat per Business Insider–és la primera prova irrefutabl­e que Apple treballa en un cotxe autònom, encara que els últims anys s’han presentat infinitat d’indicis de l’interès de la companyia pels cotxes. El vehicle amb què l’empresa farà les seves proves al carrer és un de comercial, el Lexus RX450h, un totterreny urbà de luxe i híbrid. L’ús d’un cotxe que ja està al carrer facilita l’anonimat, encara que els sensors que permeten la conducció autònoma, si s’assemblen als que han provat companyies com Google o Uber, són tan vistosos que és impossible no identifica­r-los.

És molt possible que no triguem a veure els primers Lexus d’Apple. La companyia ha sol·licitat la llicència de proves per a sis vehicles d’aquestes caracterís­tiques. Fa dos anys, The Wall Street

Journal va revelar que la companyia que lidera Tim Cook va posar en marxa un projecte anomenat Titan per crear un cotxe propi. Des d’aleshores, el degoteig d’informacio­ns que van confirmant que aquells plans tenen versemblan­ça ha estat incessant.

El setembre del 2014, Apple va fitxar un dels dissenyado­rs industrial­s més influents del món, Marc Newson, que va dissenyar al seu dia un prototip de cotxe elèctric per a Ford. En la mateixa època, la companyia va contractar també Johann Jungwirth, exdirector de l’àrea de recerca i desenvolup­ament de Mercedes Benz a l’Amèrica del Nord.

Fa un any es va produir una altra contractac­ió del mateix signe. Apple va reclutar un exvicepres­ident d’enginyeria de la companyia de cotxes elèctrics Tesla, Chris Porritt, a qui se li haurien encarregat treballs per a un projecte sobre mobilitat. La llista d’antics empleats d’empreses d’automoció contractat­s per Apple els últims anys és molt llarga i suggereix un enorme interès en el desenvolup­ament d’un vehicle, probableme­nt elèctric.

Les escasses filtracion­s a mitjans com The Wall Street Journal o Bloomberg, apunten que entre els plans d’Apple hi ha algun tipus de llançament relacionat amb l’automòbil per al 2019 o el 2020. La sol·licitud de la llicència de proves de cotxes autònoms a les carreteres de Califòrnia pot acabar de perfilar quin seria aquell futur producte. Segons l’agència Reuters, la firma tecnològic­a projecta crear un cotxe autònom que sigui completame­nt automatitz­at, sense intervenci­ó dels seus tripulants humans.

L’enorme interès d’Apple per la mobilitat es va reafirmar l’any passat amb la inversió en la companyia Didi de 1.000 milions de dòlars –uns 942 milions d’euros–. Aquesta firma és el principal competidor d’Uber a la Xina.

Fa uns mesos també es va revelar que Didi obria a Silicon Valley, la vall farcida d’empreses de tecnologia al sud de San Francisco, un centre de recerca que estarà dedicat a la conducció autònoma.

En el moment de la inversió, Tim Cook va al·legar “raons estratègiq­ues” per a l’operació, entre les quals va incloure “l’oportunita­t d’aprendre més sobre certs segments del mercat de la Xina”. Va afegir la seva convicció que aquesta inversió s’anava a “amortitzar molt bé amb el pas del temps”. Encara que a Occident és desconegud­a, Didi realitza cada dia a la Xina uns 11 milions de viatges.

En els últims tres anys, la firma ha contractat nombrosos especialis­tes del món de l’automòbil

 ?? FRED LEE / GETTY ?? El cantant Bono, al costat del vicepresid­ent d’Apple, Jonathan Ive, i l’enginyer industrial Marc Newson, contractat per Apple
FRED LEE / GETTY El cantant Bono, al costat del vicepresid­ent d’Apple, Jonathan Ive, i l’enginyer industrial Marc Newson, contractat per Apple

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain