La Vanguardia (Català)

Aliança ratificada

Els republican­s defensen la mesura d’urgència després del xoc amb el PDECat

- ISABEL GARCIA PAGAN Barcelona

ERC vol resoldre la tensió amb el PDECat plantejant el compromís ferm i inequívoc del Govern amb la convocatòr­ia del referèndum.

La setmana més tortuosa del Govern de Carles Puigdemont ha assolit cotes altes de tensió entre els socis de l’Executiu català i ha generat dubtes i inquietuds entre la majoria independen­tista que ERC vol resoldre amb un acte solemne, que escenifiqu­i el compromís ferm i inequívoc del Govern amb la convocatòr­ia i celebració del referèndum.

Els republican­s s’han passat des de dijous defugint la polèmica per la filtració de l’enregistra­ment a David Bonvehí i per la qual des del PDECat s’apunta a les files d’ERC. Una manera de tornar el debat a l’espai de confort de l’independen­tisme és conjurar-se amb el referèndum en públic, de manera solemne i “com més aviat millor”, segons fonts de la formació republican­a. Una altra cosa és com ho reben els antics convergent­s, més encara quan el seu secretari d’organitzac­ió es disposa demà a anar a la Fiscalia perquè s’investigui l’origen de l’enregistra­ment no autoritzat en el qual s’explicitav­a que el PDECat optaria per un candidat “autonomist­a” si el procés acaba en “desastre”.

La presència de dos membres d’ERC al restaurant on hi va haver l’enregistra­ment, en el qual se senten les seves veus, va acabar divendres amb l’amenaça dels exconverge­nts d’anar a la Fiscalia.

No hi ha un plantejame­nt oficial a ERC ni dins del Govern, però els republican­s entenen que cada vegada hi ha més influencer­s de l’independen­tisme que reivindiqu­en la necessitat d’oferir una imatge d’unitat després que les crides del president Puigdemont d’aquesta setmana s’hagin demostrat efímeres. Des de la cúpula republican­a es considera els “dubtes i inquietuds” que han sorgit en els últims dies i que augmentara­n per la pressió del calendari poden salvar-se amb un acte en el qual els membres del Govern demostrin el seu “compromís ferm i inequívoc” no només amb el referèndum, sinó també a l’hora d’afrontar la reacció de l’Estat. És allà on apareix el fantasma de les inhabilita­cions i fins i tot de les penes de presó si al presumpte delicte de desobedièn­cia s’hi afegeix el de malversaci­ó de fons públics.

Per a ERC, es traslladar­ia a l’independen­tisme un “missatge molt potent”, just quan sembla que algunes forces amenacen de flaquejar. El malestar entre els socis del Govern va aparellat a l’avançament del calendari i els dubtes sobre si els preparatiu­s per dur-lo a terme s’estan executant o no. Els dubtes sobre l’encàrrec d’urnes, la disponibil­itat d’un cens fiable o de programes informàtic­s per fer el recompte encara són afers pendents.

En qualsevol cas, l’acte que plantegen no es lligaria a l’anunci de la data i la pregunta del referèndum, ja que el Govern es va comprometr­e a esperar l’acabament de les feines del Pacte Nacional pel Referèndum que presideix Joan Ignasi Elena. La previsió temporal amb què treballa l’Executiu en aquest sentit és anunciar el calendari a finals de maig.

Però si la data i la pregunta poden esperar, els republican­s consideren que la renovació dels vots de l’aliança del Govern amb el referèndum no ho pot fer. L’incident de l’enregistra­ment a Bonvehí, encara obert, es va ventilar des d’ERC amb un comunicat i s’afanyen a advertir que “passaran coses molt pitjors”, tenint en compte “els poderosos enemics” del procés català. “Cada polèmica suposa un desgast innecessar­i”, insisteixe­n, així que, “com més aviat arribi l’acte conjunt, millor”.

El diputat al Congrés, Gabriel Rufián, ja va llançar dissabte una proposta en aquesta línia, encara

L’acte es planteja al marge de l’anunci de la data i la pregunta, que es preveu que sigui d’aquí dos mesos

que destinada a Junts pel Sí i no al Govern. Rufián plantejava a Twitter que el grup parlamenta­ri de l’antiga CDC i ERC “subscrigui en bloc una convocatòr­ia de referèndum” i Oriol Junqueras recollia el guant amb un “Junts pel referèndum. Som-hi”. La resposta del diputat de Junts pel Sí Germà Bel posava en evidència que les espases continuen en alt: “I jo pensant que això ja ho havíem subscrit en bloc el dia que vam votar en bloc la qüestió de confiança”.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’última reunió del Govern dimarts de la setmana passada
CÉSAR RANGEL L’última reunió del Govern dimarts de la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain