La Vanguardia (Català)

Hollande fa una crida a cuidar la UE i dubta de la serietat de Mélenchon

- Correspons­al

François Hollande va alertar ahir contra el ressorgime­nt del nacionalis­me i va encoratjar a “cuidar” la Unió Europea. Ho va fer en la cerimònia del centenari de la batalla del Chemin des Dames, una de les carnisseri­es més absurdes i inútils de la Primera Guerra Mundial.

Hi van morir 180.000 soldats francesos, intentant prendre una posició. Entre els morts, el mateix avi del president. Tan manifesta va ser la inutilitat d’allò, que va donar lloc a una onada de motins en tot l’exèrcit francès amb la participac­ió de fins a 40.000 soldats i que es va saldar amb 50 afusellame­nts en aquell escenari.

“Avui aquesta Europa que ens ha estalviat guerra i conflictes, l’hem de preservar abans de ferne el boc expiatori de les nostres renúncies”, va dir el president que més campanyes militars ha lliurat en el seu mandat, i oblidant totes les guerres que les potències europees han fet d’ençà que existeix la integració europea; guerres de sortida del colonialis­me, intervenci­ons “humanitàri­es” exteriors i les molt europees guerres de Iugoslàvia i Ucraïna.

Hollande, que se’n va de l’Elisi com el president menys popular de la V república (fundada el 1958), també va criticar en una entrevista difosa ahir a la nit el candidat de l’esquerra, Jean-Luc Mélenchon, l’ascens del qual, sumat a l’estancamen­t i lleuger descens d’Emmanuel Macron i Marine Le Pen, sembla que és la principal preocupaci­ó dels socialiste­s.

Mélenchon, que ahir va tornar a reunir desenes de milers de persones a Tolosa de Llenguadoc (70.000, segons els organitzad­ors) ha ridiculitz­at el recurs de final de campanya que els socialdemò­crates alemanys anomenen “el mitjó”, els retrets barats per desqualifi­car un adversari, pintant-lo com d’“extrema esquerra”, “comunista”, “amic de Putin i d’Assad” o, “partidari de deixar la UE per ingressar a l’Aliança Bolivarian­a”.

Fa dies que Hollande, la influència del qual en l’opinió dels francesos és limitada, centra la seva artilleria contra Mélenchon, que es declara segur de passar a la segona volta –una mica imprevisib­le– i que està accelerant la cadència dels seus mítings, de molt els més ben concebuts d’aquesta campanya de la qual Marine Le Pen està absent.

Hollande va dir ahir a la nit que la de Mélenchon “no és l’esquerra que pot governar”. “Els seus recursos fàcils cauen de vegades en el simplisme, com pretendre que sortir de l’OTAN no tindrà conseqüènc­ies”, va dir.

El candidat esquerrà s’ha pres seriosamen­t les andanades rebudes i ahir les va contestar, una per una, a Tolosa de Llenguadoc. Va recordar que França és present al Carib i al continent –la seva frontera més important, a la Guaiana, és amb el Brasil– que el candidat socialista va firmar una vintena d’acords amb la Veneçuela chavista, que un conseller de Macron va participar en la campanya electoral de Maduro, que Fillon va convidar l’emir de Qatar a la festa nacional del 14 de juliol a París i que Marine Le Pen ha pres el te amb Putin al Kremlin durant la campanya. Tota una col·lecció de mitjons.

 ?? FRANCOIS NASCIMBENI / AFP ?? Hollande a Chemin de Dames
FRANCOIS NASCIMBENI / AFP Hollande a Chemin de Dames

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain