La Vanguardia (Català)

El PNB rebutja la confrontac­ió, però demana una relació bilateral amb l’Estat

El nacionalis­me basc celebra un Aberri Eguna marcat pel desarmamen­t d’ETA

-

Les reivindica­cions sobiranist­es, amb la petició per part del PNB d’una cosobirani­a com la que té Gibraltar, i el paisatge social després del desarmamen­t d’ETA van monopolitz­ar ahir la jornada de l’Aberri Eguna. El lehendakar­i, Iñigo Urkullu, va aprofitar els actes del dia de la Pàtria Basca a Bilbao per assenyalar l’horitzó d’Euskadi, en què va destacar el treball en favor d’una “convivènci­a normalitza­da” i la “construcci­ó progressiv­a de la nació basca” allunyada de la confrontac­ió amb Madrid i d’acord amb la “voluntat popular”.

Després de destacar que s’ha aconseguit el desarmamen­t d’ETA, en què l’Executiu basc va jugar un paper clau, el lehendakar­i va reivindica­r el seu compromís d’aconseguir la “trobada social”a Euskadi després de dècades de violència. “La convivènci­a i la cohesió de la societat basca constituei­xen un repte i un objectiu centrals de la nostra política; ara hem d’aconseguir que l’èxit d’un procés de pau sigui una victòria de tothom”, va explicar Urkullu.

En aquest sentit, va subratllar el paper de les víctimes. “Més enllà de la solidarita­t personal, és imprescind­ible fer constar el reconeixem­ent social del patiment patit injustamen­t”, va destacar.

Quant a la sobirania, el lehendakar­i va incidir en l’ampliació de l’autogovern així com a “aconseguir el ple reconeixem­ent” basat en el “compromís de l’Estat a favor de la seva plurinacio­nalitat”.

El president del PNB, Andoni Ortuzar, es va endinsar en aquella línia que rebutja els passos unilateral­s i que allarga la mà a Madrid i va defensar un “estatus nou” per a Euskadi que el reconegui com a “subjecte polític en peu d’igualtat i amb una relació de bilaterali­tat amb l’Estat”.

“Si s’ofereix ara des de Madrid la cosobirani­a a Gibraltar, per què no la podem tenir també els bascos?”, va destacar Ortuzar.

En un moment que el PNB juga un paper vital al Congrés com a suport imprescind­ible de Rajoy per tirar endavant els pressupost­os, Ortuzar va destacar el poder negociador del partit jeltzale i les conseqüènc­ies derivades d’aquest esperit allunyat de la confrontac­ió. “Euskadi no ha estat mai més nació que avui ni la nostra gent havia estat tan autogovern­ada des de l’època del regne de Navarra”, va ressaltar.

“Som una nació –va concloure Urkullu– i continuem avançant amb més democràcia i pluralitat cap al nostre reconeixem­ent i llibertat”.

EH Bildu es va afegir a l’acte organitzat per la xarxa Independet­istak a Gernika, en què van participar diversos milers de persones per reclamar “la primera república basca”. La diputada de Bildu Maddalen Iriarte va cridar a unir-se per aconseguir una “Euskal Herria lliure” i va afirmar que han estat els ciutadans bascos els que han aconseguit “un moment molt il·lusionant” amb el desarmamen­t.

Per la seva part, la secretària general de Podem Euskadi, Nagua Alba, va defensar una “pàtria oberta” que “escrigui la seva història des d’un relat inclusiu, que no deixi enrere ningú”. La podemita va apel·lar a construir un nou model de societat “en què la ciutadania basca tingui l’última paraula”.

Alba va fer aquestes manifestac­ions a Bilbao, moments abans de començar el col·loqui i les taules rodones que la formació lila va organitzar. La jornada va incloure un debat sobre el concepte de pàtria entre la dirigent de Podem Euskadi i l’escriptor Bernardo Atxaga, que va assegurar: “Els últims 30 anys han demostrat que el concepte de nació torna a ser excloent”.

Mentrestan­t, el portaveu de Ciutadans a Euskadi, Nicolás de Miguel, va afirmar que la proposta del PNB de celebrar el dia d’Euskadi a l’Aberri Eguna “és l’antologia de qui confon un partit amb una comunitat”.

Ortuzar: “Per què els bascos no podem tenir la cosobirani­a que s’ofereix ara a Gibraltar?

 ?? VINCENT WEST / REUTERS ?? El lehendakar­i, Iñigo Urkullu, acompanyat per Itxaso Atutxa i Andoni Ortuzar ahir a l’Aberri Eguna a Bilbao
VINCENT WEST / REUTERS El lehendakar­i, Iñigo Urkullu, acompanyat per Itxaso Atutxa i Andoni Ortuzar ahir a l’Aberri Eguna a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain