La Vanguardia (Català)

Erdogan guanya més poder

-

EL president turc, Recep Tayyip Erdogan, amb la reforma de la Constituci­ó aprovada per una ajustada majoria en el referèndum celebrat ahir, reforça considerab­lement el seu poder i obté carta blanca per reestructu­rar el sistema polític del país a la seva conveniènc­ia. L’home que domina la política turca des de fa quinze anys podrà continuar en el poder fins al 2029, quan compleixi els 75 anys.

La reforma de la Constituci­ó aprovada suposa el canvi polític més dràstic del sistema de govern del país des de la fundació de la Turquia moderna fa 94 anys, liderada per l’històric Mustafa Kemal Atatürk. Aquesta reforma constituci­onal preveu la supressió del càrrec de primer ministre i consagra un règim presidenci­alista amb amplis poders executius i amb un clar domini dels nomenament­s en la justícia, amb la qual cosa es posa fi a la separació de poders necessària en tot règim democràtic. El president també podrà suspendre la legislatur­a unilateral­ment i decretar l’estat d’emergència quan ho consideri necessari.

Erdogan, que ha liderat un important progrés econòmic i social del país, ha presentat aquesta reforma com a indispensa­ble per enfortir l’estabilita­t política, afrontar els reptes econòmics i de seguretat, i fer una Turquia més gran i més forta. Però hi ha el risc que pugui derivar en la implantaci­ó d’un règim autoritari, de caire islamista moderat. Aquest és el temor de l’oposició i de la majoria de les cancelleri­es occidental­s. Sobre això ha estat molt clar el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, home fort del Govern d’Angela Merkel, que tem clarament el risc d’una dictadura.

Des de l’intent de cop d’Estat fallit del passat 15 de juliol, Erdogan, a l’empara de l’estat d’emergència que es manté en vigor, ja aplica una política sistemàtic­a contra tota mena de crítiques a la seva gestió, amb desenes de milers de detinguts, acusats de cooperar amb els colpistes, i amb el tancament de nombrosos mitjans de comunicaci­ó. Aquesta falta de llibertats vigent a la campanya electoral ha jugat a favor de la seva victòria. L’oposició ha denunciat, a més, possibles fraus en els comptes dels vots per haver-se donat per vàlides paperetes que no tenen el segell oficial, fet que resta legitimita­t a la consulta.

Turquia, en qualsevol cas, ha entrat en una nova era que marcarà el seu futur. En aquest escenari, el reforçamen­t d’Erdogan que li ha suposat la victòria en el referèndum és determinan­t, entre altres coses, per a la redefinici­ó de les relacions del país –membre de l’OTAN– amb la UE, que passen pel seu pitjor moment, una vegada que ja es dona per impossible la integració de Turquia en el club comunitari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain