La Vanguardia (Català)

Generacion­s

- Antoni Puigverd

La majoria dels dirigents mundials ja tenen una edat. Theresa May és a la ratlla dels 60. Merkel, Gentiloni i Al-Sissi en tenen 62. Xi Jinping, 63. Putin, malgrat que continua exhibint un formidable tors d’atleta, ja n’ha fet 64. Narendra Modi, el premier indi, en té 66. Trump ha iniciat la presidènci­a amb els 70 fets. El papa Francesc ja n’ha fet 80. A França, en canvi, s’està produint un combat intergener­acional: els dos candidats més forts, a més de situar-se fora del sistema de partits, estan sota la ratlla dels 50 (Marine Le Pen, 48; Emmanuel Macron podria arribar a la presidènci­a als 39), mentre que els candidats ideològica­ment convencion­als han traspassat la seixantena: Fillon (62) i Mélenchon (65).

Ara bé, és a Espanya on la batalla intergener­acional és més dura. Malgrat l’excepció de Rajoy (62), els vells partits (PP i PSOE) han rebut l’embat dels que, com Cs i Podem, represente­n el canvi generacion­al. La pressió ha estat tan forta que els vells han rejovenit a marxes forçades els seus figurants (tot i que, en el cas de Susana Díaz, la funció tutelar dels vells dirigents és tan explícita com la dels titellaire­s). La transició és la frontera que separa els dos blocs generacion­als. Quan posa l’accent de la seva visió del passat, la força de Podem va més enllà de Podem i abraça totes les generacion­s nascudes després del 1975: quan qualifica de falsa la reforma política de Suárez; quan descriu el paper de Santiago Carrillo en la transició com a “claudicant”; i quan valora aquests 40 anys de democràcia com una cessió constant de les forces genuïnamen­t democràtiq­ues als interessos creats durant el franquisme i a la seva decisiva influència sobre l’Estat (particular­ment sobre el poder judicial).

Però per entendre bé aquesta lectura tan negativa de la transició convé recordar els anys de José María Aznar. Al contrari del que es va esdevenir amb Felipe González (la governació del qual va fomentar tota mena d’equilibris i concession­s), la irrupció política d’Aznar va implicar el “desacomple­xament” dels corrents culturals, judicials i econòmics vinculats, per lligams familiars o d’interès, amb el franquisme. La ruptura del consens constituci­onal comença aleshores. L’estratègia amic-enemic va trencar la cultura del pacte per situar la política espanyola en la lògica de la confrontac­ió. La bel·ligerància d’Aznar i l’agressivit­at de la famosa “caverna mediàtica” són antecedent­s directes de la contundènc­ia de Pablo Iglesias i de l’amanerat tremendism­e de Rufián. Una vegada més, la nació espanyola hi perd: reneixen amb gran força les dues (més ben dit: les tres) Espanyes.

Però on el relat de la transició està ferit de mort és a Catalunya. El canvi generacion­al, després d’haver-se produït a tots els partits, abraça també la societat civil. Darreramen­t, es parla força de la “generació alfa” (expressió encunyada per l’historiado­r Jordi Ferrer), formada per ideòlegs i polemistes d’inspiració liberal i pensament sobiranist­a. Són el motor intel·lectual del procés. Les seves argumentac­ions tàctiques són determinan­ts. Prescrivin­t l’objectiu del referèndum, van treure Junts pel Sí del mal pas electoral en què es trobava; i ara, juntament amb la posició sacrificia­l del president Carles Puigdemont, impedeixen la formulació d’un pla B.

L’impacte retòric d’aquest grup en la cultura unitària del catalanism­e és equivalent al d’Aznar per a la cultura del consens de la transició. Trencant els ponts contribuei­xen a consolidar la seva estratègia: unionisme contra independen­tisme.

Un dels clàssics de la teoria de les generacion­s, Giuseppe Ferrari, de l’escola positivist­a d’Auguste Comte, sostenia que “cada generació lluita per imposar les seves conviccion­s tot inaugurant una etapa revolucion­ària que assentarà les bases d’un nou ordre. Ferrari va influir en Ortega y Gasset. Cada generació és una caravana, metaforitz­ava Ortega: l’individu n’és presoner, per més a gust que s’hi trobi. Viatja amb els poetes de la seva edat, les idees polítiques, les modes i fins l’erotisme del seu temps. “De tant en tant, es veu passar una altra caravana amb un rar perfil estranger: és l’altra generació”. Sentencia Ortega: “El descobrime­nt que estem fatalment adscrits a un cert grup d’edat i a un estil de vida és una de les experiènci­es melancòliq­ues que, abans o després, tot home sensible haurà de fer”.

En un moment donat, els veterans tendeixen a habituar-se a contemplar pel retrovisor els fets que passen. Però, si se senten assetjats, poden bloquejar la carretera com, de fet, ja va passar a Escòcia. Si el projecte d’una generació és només afavorir la caravana pròpia, el mètode ideal és la confrontac­ió. Però si el projecte és nacional, el mètode només pot ser el consens. Ara bé: si la caravana dels nous força la de les generacion­s precedents a sortir de la ruta, potser tindrà èxit en aquest objectiu, però la carretera es convertirà, no en via de circulació, sinó en camp de batalla.

Per més que una de les caravanes vulgui córrer, el viatge col·lectiu no és possible en un camí ple d’accidents.

 ?? JOAN LLIMONA, ‘TORNANT DEL TROS’ (1896) / MNAC ??
JOAN LLIMONA, ‘TORNANT DEL TROS’ (1896) / MNAC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain