La Vanguardia (Català)

El gris de cada dia

- Joana Bonet

Hi ha una frase recurrent entre els entrevista­ts quan se’ls pregunta pel seu caràcter: “Jo soc de blancs o de negres, no de grisos”, diuen uns. O al contrari: “No soc de blanc o negre, em moc en una gamma de grisos”. La primera resposta defineix els que estan convençuts que dubtar equival a perdre el temps, i per això fan gala de la seva capacitat resolutiva. La segona correspon als que neden en la indefinici­ó, s’estimen més les zones intermèdie­s i eviten l’adverbi mai. El gris és el color urbà per excel·lència. Asfalt, pedra i metall. Vesteix l’hàbit dels monjos franciscan­s i monges albertines, a més de tota mena d’uniformes. Ha estat explorat per grans artistes, des de William Turner fins a Agnes Martin –que abraçava la subtilitat de l’arc de sant Martí que va del negre al blanc– o James Howell, que vivia en un loft del Village novaiorquè­s completame­nt gris, gat inclòs. L’escriptor i columnista Kyle Chayka assegura que “el gris és el més proper a l’ideal platònic del color que és possible aconseguir: l’ombra, la llum difusa d’un cel ennuvolat. És una màscara genèrica per a la naturalesa decididame­nt antigenèri­ca de l’objecte”.

Els últims anys, la moda s’ha desvestit d’artifici i el gris s’ha erigit en el no-color més poderós

Recordem també la imatge de l’armari de Mark Zuckerberg: totes les peces són grises: antracita, perla, marengo, potser esdevé un respir visual respecte a la llum del plasma. Els gurus de Palo Alto es caracterit­zen per vestir igual que estudiants: no inverteixe­n en moda, prefereixe­n els vins o l’art. Marques globals com Uniqlo, Muji, Cos o Uterqüe prediquen l’austeritat contemporà­nia del gris, amb propostes d’una depurada elegància, potenciant la seva voluntat de discreció i fins i tot d’invisibili­tat. En els últims anys, la moda s’ha desvestit d’artifici i el gris s’ha erigit en el no-color més poderós. S’hi concentren bona part dels matisos que dominen el pensament contempora­ni, per això és eficaç tant com a símbol de transició, de canvi de paradigma, com de temps d’espera o de conformism­e i estrès.

El gris també és el color de la cendra, i sovint representa el tedi i la tristesa. Diem dia gris o persona grisa, i no és mai positiu, encara que acabem gaudint de la tarda de pluja o descobrim el que hi ha darrere d’aquella persona que semblava que no tenia sang a les venes. Fantasiege­m amb els colors com a manera de consolidar una actitud vital positiva i decidida. Però de debò és desafortun­at el gris? No hi ha en la seva humilitat, en el seu aire de tempesta, una absència de l’esperit egocèntric tan en voga? Per què està desterrat de tots aquells llocs públics que tenen a veure amb la felicitat consumible, de discoteque­s a casinos, botigues o fires?

El gris és el color de la realitat i convida a entretenir-se en els clarobscur­s, que al cap i a la fi és on acostuma a raure la complexita­t de l’existència. Perquè la vida quotidiana s’identifica més amb l’extensa gamma d’incerteses que amb la fugaç eufòria colorista.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain