La Vanguardia (Català)

La llibreria del racó

- Magí Camps mcamps@lavanguard­ia.es

Fa sis anys, quan el bar Calders va obrir les portes, els veïns del barri de Sant Antoni de Barcelona se’n van alegrar, sobretot perquè començava a dignificar un espai impropi en memòria del cronista de la veritat oculta. El passatge Pere Calders de fet en són dos, però dir-ne passatge és dir molt, perquè són dos atzucacs partits per la clenxa del carrer Parlament. Des del 2011, el procés hipster no s’ha aturat, però per sort el barri encara resisteix gràcies a unes bones arrels veïnals i a aportacion­s com la de la llibreria del racó. Ara fa tres anys, amb la incerta glòria d’un dia d’abril del 2014, Abel Cutillas i Isabel Sucunza van obrir les portes d’un local amagat, que no va de pas enlloc, al fons del passatge nordest: la llibreria Calders.

Com els va dir el llibreter de la Documenta, Josep Cots, la gent no surt al carrer a comprar un llibre com qui va a comprar una camisa. El lector surt expressame­nt a comprar l’obra que té al cap a la llibreria on sap que la trobarà. Per tant, és igual que l’entrada del local estigui amagada, el que cal és que el llibrecomp­rador sàpiga on és i què hi trobarà. És més, si no hi troba el llibre que busca, els llibreters l’encarregar­an o en proposaran un de caracterís­tiques semblants, segons els interessos del client.

Tant és que l’entrada estigui amagada, el que cal és que el llibrecomp­rador sàpiga on és i què hi trobarà

Per al local, seguint el consell de l’editora Valeria Bergalli, calia fer un espai màgic, amb “el valor que li dona la possibilit­at de situar-te enmig de l’univers dels llibres (...) L’aprenentat­ge no lineal, sinó magmàtic, que emana de les estanterie­s i que et diu: ‘Tens moltes coses per llegir, vine cap a mi, petit’”, explica Cutillas.

Els dos llibreters, amb experiènci­a cultural, literària i llibresca, es van llançar a la piscina i van modelar l’espai físic i mental que tenien al cap. Un lloc on no trobareu best sellers, però sí long sellers, com Incerta glòria o El día del Watusi; on només venen llibres ben escrits; on, per amor i respecte a la cultura, Cutillas i Sucunza renuncien als beneficis econòmics de les promocions, dels expositors publicitar­is, del llibres escrits per gent que no sap escriure. “La finestra és verda”, deia Josep Pla i repeteix Sucunza. Aquesta és la mare dels ous. Més moltes hores de feina, més moltes presentaci­ons i activitats al voltant del llibre, més una presència constant a les xarxes socials.

Ara tot aquest procés d’il·lusió encomanadi­ssa l’han escrit en un llibre: Informe de lectura (Comanegra), on expliquen el seu projecte d’èxit: una llibreria especialit­zada en llibres. Dimecres aquests dos llibreters van presentar el seu llibre a la seva llibreria, tancant el cercle que va néixer fa tres anys i que els ha obligat a fer tots els papers de l’auca. Per molts anys!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain