La Vanguardia (Català)

Coses que sí que controlem

-

BARCELONA

En només cinc anys, Barcelona i Singapur s’han posicionat com a pioneres en smart city. La ciutat intel·ligent digitalitz­a serveis i infraestru­ctures municipals i com a resultat genera eficiència en la seva gestió i augmenta la satisfacci­ó dels seus ciutadans. L’impacte directe en l’economia és clar: es produeix un estalvi tangible en despeses municipals –com la disminució del consum elèctric en l’enllumenat públic– i es fa la vida més fàcil als ciutadans, per exemple, sabent exactament quan arriba l’autobús. Més important encara és l’impacte indirecte. Per cada lloc de treball en innovació se’n creen fins a cinc en l’economia de serveis. A Barcelona les empreses de tecnologia i centres d’investigac­ió ja suposen uns 80.000 llocs de treball directes, amb un impacte econòmic i social molt superior al seu pes.

SINGAPUR

Si alguna cosa tenen en comú els singapures­os és el seu pragmatism­e i esperit competitiu. L’origen prové de la seva curta i difícil història, un país petit, sense recursos naturals que s’havia de reinventar per sobreviure. Hi cohabiten tres ètnies principals amb diferents llengües: xinesos, malais i indis. Encara que l’ètnia xinesa representa la majoria (76%), el Govern va instaurar una política lingüístic­a on l’anglès és la llengua principal en l’àmbit administra­tiu i educatiu. Els singapures­os aprenen almenys l’anglès i la seva llengua materna. En 15 anys, han aconseguit que el 80% siguin competents en anglès. Segons el World Bank, Singapur és el segon lloc del món més fàcil per fer negocis. Per crear una empresa es requereixe­n només tres procedimen­ts administra­tius i menys de tres dies. El cost total del procés és de 290 euros.

‘TO DO’

Només un de cada cinc barcelonin­s parla anglès. Altres ciutats europees amb què competim, com Berlín o Amsterdam, tenen nivells d’anglès molt superiors al nostre. Barcelona es troba 30 llocs per sota de Singapur en el rànquing de facilitat per fer negocis. A Barcelona es necessiten fins a deu procedimen­ts administra­tius per crear una nova empresa, 14 dies, i un cost de 1.190 euros, és a dir, quatre vegades més que a Singapur. Per això, a Barcelona hem d’adoptar l’anglès i facilitar els processos administra­tius per atreure els emprenedor­s i inversors. Podem ser trilingües a les escoles, i també millorar els processos administra­tius per a, almenys, ser al nivell dels nostres competidor­s a Europa.

LES EMPRESES DE TECNOLOGIA I LA INVESTIGAC­IÓ SUPOSEN 80.000 LLOCS DE TREBALL EN 15 ANYS HAN ACONSEGUIT QUE EL 80% SIGUIN COMPETENTS EN ANGLÈS HEM D’ADOPTAR L’ANGLÈS PER SER AL NIVELL DELS NOSTRES COMPETIDOR­S

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain