La Vanguardia (Català)

Els turistes no se n’adonen

- Enric Sierra

El mes que ve creuarem l’equador del mandat municipal a Barcelona. Hi haurà temps de repassar amb detall aquests dos primers anys, però si haguéssim de destacar un únic aspecte de la seva acció de govern, ens hauríem de fixar en la croada sobre el turisme que ha protagonit­zat el partit de l’alcaldessa Ada Colau. Tant és així que la seva primera decisió va ser la controvert­ida moratòria hotelera que impedia obrir nous establimen­ts a Barcelona. Els senyals inequívoca­ment poc amistosos del govern barceloní cap al turisme han traspassat fronteres i han influït en la percepció dels barcelonin­s fins al punt que els veïns ja estan dividits entre els que consideren que la ciutat ha arribat al límit de turistes (48,9%) i els que creuen que encara hi ha marge (47,9%), segons l’enquesta que l’Ajuntament va publicar dissabte. A més, la considerac­ió que el turisme és beneficiós per a Barcelona ha caigut al nivell més baix (86,7%) des del 2007. Sens dubte, el missatge polític del govern local ha calat.

Però, què ha passat amb el turisme en aquests dos anys? D’acord amb les dades del mateix Ajuntament, els turistes no s’han assabentat que Barcelona viu un creixent desamor cap a ells i hi han continuat arribant en més quantitat. L’aeroport va superar l’any passat els 44 milions de passatgers, un 11,2% més. Però en els tres primers mesos d’aquest any, el creixement mitjà ha estat del 7%. També ha augmentat

El turisme a Barcelona ha crescut els dos últims anys malgrat el missatge poc amistós del govern

el nombre de creueriste­s un 5,6% fins als 2,7 milions. Hi ha hagut un 5,6% més de turistes en hotels i l’ingrés mitjà per habitació s’ha incrementa­t un 23,4% en dos anys fins a assolir els 113,69 euros. Mentrestan­t, la despesa extrahotel­era dels turistes ha pujat un 46% des del 2015, i ha arribat als 352,2 euros per persona i estada. La major part d’aquests diners s’han destinat a menjars i begudes (45%) i a compres (25%). Però el més vistós és que els dos últims anys ha augmentat el nombre de turistes que ha tornat de visita a Barcelona de manera que els repetidors ja són majoria (52,8%). És a dir, els agrada la ciutat i desatenen les veus crítiques cap al turisme que emanen del govern municipal.

L’esmentada enquesta revela que, com ja sabíem, hi ha barris molt saturats que necessiten un tractament especial, però és incorrecte extrapolar aquesta saturació a la resta de la ciutat ja que la immensa majoria dels veïns continuen consideran­t que el turisme és beneficiós per a Barcelona. Aquesta és la raó per la qual el govern de l’alcaldessa Colau ha modulat el seu missatge i ha anat abandonant la bel·ligerància inicial i s’ha acostat a la zona de pacte amb els sectors econòmics que treballen al voltant del turisme. Ningú no sap quant temps més durarà el bon moment turístic que viu Barcelona, però fins i tot el mateix Ajuntament s’ha adonat que seria una irresponsa­bilitat provocar-ne l’asfíxia.

I una advertènci­a, els turistes ja perceben la capital catalana com una ciutat massa cara per a la qualitat que ofereix. Atenció a aquesta dada perquè les destinacio­ns de la competènci­a en prenen nota.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain