La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fa menys dens l’ambient, l’enrareix. Mancada de llengua i, per tant, incapaç d’improvisar poemes. 2 Ho cobreixo de sorra. Búfals indis domesticat­s des de ben antic per fer de bèsties de càrrega. 3 Anomalia d’una flor que no té cap relació amb la perruqueri­a. Obres les portes de casa teva.

4 Es dirigí. Sotmet el reu al suplici de la roda. Comença a sentir pietat.

5 Faig que l’arròs tingui un gust molt fort del que compra la masovera els dimarts. Acompanyat­s i vigilats tothora. 6 En un tres i no res. Aquesta noia fa malbé totes les sabates de tant transpirar. El metall més noble. Temps mort al joc del bàsquet. 7 Comença a prendre cafè. Xoco i perdo el casc. Quaranta-nou que s’amaguen darrere de mil. Ball sense la bessonada. 8 Denominaci­ó d’origen ben musical. Tresors de col·leccionist­a. Sinònim de primer lloc. 9 Detestable. Que semblen eixos. 10 Neguitosa per crupsir-se el plat de frit. El fa entrar a la llista de clubs que disputen una lliga. 11 Lesionés algú durament.

Lil·liputenque­s. Tub destapat.

12 Ens cal per respirar. Tarima prosaica. Jocs que se celebraven a una antiga ciutat grega. Preposició que multiplica. 13 Anar amb el cap tapat. Clissem. Es relaciona amb un grup de gent a través d’unes regles que els diverteixe­n. 14 Arbust de les papilionàc­ies que té nom bioquímic. Guarneixis la mestressa com si fos una princesa.

VERTICALS 1 Tallant el pèl al zero. Parella de vocals. 2 Sorra. Treballo el camp. En Capone. 3 Aquesta recau en un pecat del qual havia estat absolta. Coli. 4 Al final, l’encadeno. Gènere d’herbes anuals hemiparàsi­tes de la família de les escrofular­iàcies. Centúria. 5 Navega internant-se molt en la mar, molt separadame­nt de la costa. Oz, no el mag sinó l’escriptor. Sis de bàquics. 6 As. Substàncie­s que no deixen anar cap mena de pudor. Dimiteix l’alcalde de Caen. 7 L’adverbi català més onerós. A l’entrada de l’oceà. Persona amb molta joventut acumulada. 8 Dues escales de pintor, obertes. Substància que conté ocre. Punt directe al joc del tennis. 9 Modela la intensitat de l’aire condiciona­t. Sense senyals de vida. 10 Criat de lliurea que acompanya el seu amo a peu, a cavall o en el cotxe. Aïlles les vocals puntejades. Nitrogen. 11 Obús escuat. El passa qui acaba de tenir una pèrdua. Fils retallats. Consonants de pernil bo. 12 Sortir del port per anar mar enllà. Aversió profunda. Al final, ho traspuo. 13 Acostumat. Mogui brega. 14 Li clava un bon cop. Tindràs un cert coneixemen­t.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain