La Vanguardia (Català)

“Els directors de sèries han de ser ràpids i resolutius”

- FRANCESC PUIG

Paco Cabezas encadena episodi rere episodi. Després de rodar alguns capítols de les sèries Dirk gently i Penny dreadful, aquest director sevillà de 39 anys està a punt de convertir-se en un habitual de les grans produccion­s nord-americanes. El seu últim treball televisiu ha estat en la ficció postapocal­íptica Into the Badlands, en què s’ha posat darrere de les càmeres en quatre dels deu episodis de la segona temporada que la cadena de pagament AMC emet els dijous a les 22.10 h.

Què fa un realitzado­r sevillà com vostè dirigint sèries nordameric­anes? Vaig rodar un llargmetra­tge titulat Carne de neón i durant la presentaci­ó al Festival de Tribeca se’m va acostar un mànager. A partir d’aquí va començar aquesta aventura. A un dels productors executius de Penny dreadful, Chris King, li va encantar la meva visió cinematogr­àfica i va voler que dirigís alguns capítols de la sèrie. No vaig pensar mai que la meva primera experiènci­a a televisió seria rodar els últims quatre episodis de Penny dreadful ,de què precisamen­t era molt fan.

Vostè ha dirigit quatre episodis de la segona temporada d’Into the

Badlands: el cinquè (que dijous vinent emet AMC), el sisè, el novè i el desè i últim. S’ha especialit­zat en capítols finals? M’encanten els reptes. Per mi rodar és com estar pintant un quadre mentre s’està cremant el teu estudi. M’agrada la pressió i crec que m’ofereixen realitzar aquests episodis finals per aquesta raó. És molt complicat entrar en el club dels directors de televisió perquè cal ser molt ràpid i resolutiu. Jo vinc del cinema independen­t i allà no hi ha altre remei que treballar d’aquesta manera. A més, en televisió hi solen

haver directors molt bons amb la càmera però que no connecten amb els actors i viceversa, i a mi se’m donen bé totes dues facetes, probableme­nt perquè no pertanyo a cap escola.

Què ens explica del segon lliurament d’Into the Badlands?

El món imaginari presentat en la primera temporada s’expandeix molt més. La sèrie és un experiment poc habitual que consisteix a barrejar una ficció postapocal­íptica amb elements del cinema de Hong Kong més algunes trames shakespear­ianes. En la primera entrega estaven provant de veure què passava i crec que en l’àmbit visual la sèrie va assolir el seu zenit. Al cap i a la fi és una sèrie en què es pot gaudir molt de

l’estètica i, com diria jo, de “cinema de barri”, de veure un senyor repartint a tort i a dret. El repte en aquesta segona temporada ha estat millorar-la fent-la molt més rica i interessan­t en l’aspecte narratiu.

Parlava d’elements shakespear­ians...

Sí. Sobretot hi ha una obsessió per la família, pels pares i els fills, una mica Rei Lea r, en lai dea que el rei ha de deixar el seu imperi al seu fill. I també l’obsessió pel poder i la sang. En aquest sentit hem fet un gran esforç a la sèrie per utilitzar la violència d’una manera molt estètica.

Les escenes d’arts marcials continuara­n sent un dels punts forts de la sèrie? Sí, per descomptat. Aquesta és una de les raons per què em venia molt de gust participar en aquesta producció. A més, en aquest lliurament hem volgut explotar-les exponencia­lment. No hi ha cap sèrie en el panorama audiovisua­l actual en què un terç de les seves escenes siguin d’acció. Per mi, com a director, ha estat molt divertit i una gran experiènci­a rodar amb experts d’arts marcials i artistes de Hong Kong que t’ensenyen mil trucs per portar tots aquests moviments a la pantalla. L’equip s’ho ha passat molt bé dissenyant i rodant aquestes escenes, gairebé com nens petits.

Per què creu que l’apocalipti­sme està de moda?

Pel mateix motiu que el gènere del terror. L’ésser humà sempre ha vist el cinema i la televisió com un refugi de què passaria si... Prefereix experiment­ar les seves pors a la pantalla abans que en la vida real.

Com va ser treballar amb Daniel Wu, que interpreta en Sunny, el protagonis­ta de la sèrie? El viatge emocional que fa aquest actor és el mes interessan­t de la temporada. Actors com ara Bruce Lee o Jet Li són molt bons amb les arts marcials, però després no aconseguei­xen transmetre gaire emocionalm­ent. Al final d’aquesta entrega hem aconseguit rodar amb Wu unes escenes realment espectacul­ars, plenes a més d’emocions. Els fans de la sèrie es veuran recompensa­ts.

Ha rodat sèries a Espanya? Quines són les diferèncie­s entre les sèries nord-americanes i les espanyoles? No he rodat a Espanya, però m’encantaria. M’han ofert dirigir episodis d’El Ministerio del Tiempo, però no ha pogut ser per problemes d’agenda. Quant a les diferèncie­s, he parlat amb companys que estan cansats d’aquest format de setanta minuts que allarguen les trames per aconseguir publicitat, cosa que em sembla absurda. Caldria acostar-se al format nord-americà, més curt i molt més intens.

PRODUCCIÓ EXPERIMENT­AL “La sèrie barreja una ficció postapocal­íptica amb el cinema de Hong Kong i trames shakespear­ianes”

 ?? ANTONY PLATT / AMC ?? El director conversant amb dos actors de la ficció: Aramis Knight (M.K.) i Emily Beecham (la vídua)
ANTONY PLATT / AMC El director conversant amb dos actors de la ficció: Aramis Knight (M.K.) i Emily Beecham (la vídua)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain