La Vanguardia (Català)

La quarta de Gilbert

Valverde, agafat en fals, no aconseguei­x entrar en el tall decisiu per lluitar per l’Amstel

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Philippe Gilbert ja té quatre victòries en l’Amstel Gold Race, la prova holandesa que obre la setmana de les Ardenes. El campió de Bèlgica, 34 anys, vencedor aquest any també a Flandes, es va imposar al recorregut modificat de l’Amstel, com ho havia fet en la versió precedent, el 2010, 2011 i 2014, en què el pas pel Cauberg marcava el desenllaç.

L’escapada decisiva la van formar primer sis i poc després set corredors. Gilbert hi va ser en la jugada, com el campió colombià Sergio Henao. I amb ells anaven el suís Albasini, l’australià Haas i els espanyols Rojas i Jon Izagirre. Entre els agafats en fals hi havia Van Avermaet i Valverde, però encara van tenir una segona oportunita­t: un contraatac del polonès Kwiatkowsk­i que va saltar des de darrere i es va unir al sextet de cap. Ho va aconseguir el corredor de l’Sky, però no el murcià del Movistar, que va quedar així descavalca­t de la batalla final. Ara li queden dues oportunita­ts: la Fletxa Valona dimecres i la degana de les clàssiques, la Lieja, diumenge. Dues curses que sempre li han anat bé. Mentrestan­t, la clàssica neerlandes­a continuarà sense tenir un vencedor espanyol. Ja són ja 52 edicions i a tot estirar tres medalles de plata: Valverde el 2013 i el 2015, Purito Rodríguez el 2011.

En l’última ascensió de l’Amstel 2017, la que feia 35 en aquest recorregut de puja i baixa constant, a 6 quilòmetre­s del final, se’n van anar Kwiatkowsk­i i Gilbert. Eren els més forts i ho van demostrar. Ni Rojas ni Izagirre no van poder replicar. Però entre els més forts acostuma a haver-hi un que encara ho és una miqueta més, i aquest va ser Gilbert. A uns 250 metres de la meta va accelerar el polonès, guanyador de la Milà-Sanremo el març passat. Però Gilbert no es va immutar. Va reaccionar amb potència, va avançar Kwiatkowsk­i, va veure que la victòria era seva i va tenir temps de travessar la línia somrient i mostrant quatre dits de la mà dreta. Era la seva quarta Amstel. Només el neerlandès Jan Raas el supera, amb cinc victòries en la clàssica cervesera entre 1977 i 1982.

“M’ha sorprès una mica que fes l’esprint, però no he perdut la calma i he pogut reaccionar”, va explicar

El campió de Bèlgica, que ja va guanyar a Flandes, bat Kwiatkowsk­i, el vencedor a Sanremo

Gilbert. “Ha estat un final molt dur. Crec que qualsevol dels dos mereixia guanyar, hem col·laborat molt bé”, va opinar. Per la seva part Kwiatkowsk­i va ser concís: “Què puc dir, estic decebut. Però m’ha batut un gran campió”.

Gilbert va poder perdre-ho tot en la primera fase de la cursa, quan va ser víctima d’un accident. “He acabat a terra amb un bon cop i la bici trencada”, va explicar. “He pensat que era el final de les meves il·lusions. Però Schachmann m’ha esperat i m’ha ajudat. He recuperat la moral i després ja no he deixat els llocs del capdavant”.

La temporada de clàssiques apunta ara a Bèlgica.

DUEL DE CRACS

 ?? BAS CZERWINSKI / EFE ?? Gilbert suma quatre victòries i Kwiatkowsk­i va acabar segon
BAS CZERWINSKI / EFE Gilbert suma quatre victòries i Kwiatkowsk­i va acabar segon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain