La Vanguardia (Català)

L’auge de la tauleta i el telèfon intel·ligent arracona l’ordinador

Les vendes se situen a nivells del 2007, amb 260 milions d’unitats comerciali­tzades

- BLANCA GISPERT

Per què comprar un ordinador si ja existeixen les tauletes i els telèfons intel·ligents? Si no es necessiten per un ús profession­al, les funcions són les mateixes. A més, els segons solen ser més barats i més còmodes de fer anar. La tecnologia avança i aquestes màquines, grans i feixugues, no han sabut trobar la manera de seguir el ritme del mercat. Les vendes d’aquests aparells es troben a nivells de l’any 2007, al voltant dels 260 milions d’unitats comerciali­tzades.

Són dades de la consultora IDC, relatives al mercat mundial de l’any passat. La companyia explica que les vendes d’ordinadors van començar a caure l’any 2011, precisamen­t quan el telèfon intel·ligent començava a agafar embranzida seguit de l’arribada de la tauleta uns anys més tard. Llavors, els PC registrave­n rècord de vendes, amb 365 milions d’unitats venudes, una xifra que des d’aquell any ha caigut al voltant d’un 29%.

La consultora diu que el fenomen és comú arreu del món. En el darrer any, els principals descensos es van registrar a les regions d’Europa, Àfrica, l’Orient Mitjà, els Estats Units i Sud-amèrica. També a la Xina (encara que en menor mesura), mentre que el Japó i el Canadà van ser els únics països on les vendes van créixer. Pel que fa a les marques, durant aquests anys de caiguda, les nord-americanes Lenovo i HP s’han anat disputant el lideratge de forma intermiten­t. L’any passat, les quotes de mercat mundial dels líders van ser, respectiva­ment, del 21,3% i del 20,9%. Les van seguir Dell (15,7%) i força per sota, Asus i Apple, amb quotes del 7,4% i 7,1% del total de vendes.

Però resulta que aquesta tendència a la baixa s’ha trencat aquest primer trimestre de l’any. Segons IDC, les vendes d’ordinadors van créixer –encara que de forma incipient– un 0,6%, amb 60,3 milions d’unitats comerciali­tzades. Loren Loverde, vicepresid­ent de l’àrea d’anàlisi i previsió d’ordinadors personals de la consultora, comenta que la fi d’aquesta llarga etapa s’explica per dos motius: l’actualitza­ció i la renovació dels aparells antics, adquirits fa 5 o 6 anys, i la recent frenada del creixement del mercat de telèfons i tauletes.

Tot i així, com sol passar en aquesta mena d’anàlisis, les consultore­s arriben a conclusion­s diferents. I aquesta vegada, Gartner ha trepitjat els incipients brots verds que havia fet créixer IDC. Segons

IDC apunta que el mercat ha remuntat aquest trimestre però Gartner diu el contrari

DESACORD DELS EXPERTS

aquesta segona consultora, les vendes d’ordinadors del primer trimestre van seguir la seva tendència a la baixa, deixant-se un 2,4% respecte al mateix trimestre de l’any passat, amb 62,2 milions d’ordinadors venuts. La diferència s’explica perquè IDC té en compte els Chromebook­s (aquells més senzills que funcionen gairebé al núvol) i exclou les tauletes de Windows amb teclat, just el contrari que ha fet Gartner. En qualsevol cas, les dades indiquen que els ordinadors no són el que eren i, en un món que vol lleugeresa i connexió a tot arreu, l’ordinador, fix o portàtil però sovint pesat, sembla que no té gaires possibilit­ats.

 ?? MARC ARIAS ?? El mercat hauria repuntat per la substituci­ó d’antics PC
MARC ARIAS El mercat hauria repuntat per la substituci­ó d’antics PC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain