La Vanguardia (Català)

El Govern redueix a 29 dies el termini de pagament a proveïdors

- Redacció

El Govern ha reduït a 29 dies el termini de pagament als proveïdors el 2016, menys de la meitat dels 67 dies de mitjana a què pagaven les diferents conselleri­es i empreses públiques catalanes el 2015, segons fonts del Departamen­t d’Economia i Hisenda. La directiva europea –i la llei que la va traslladar a Espanya– estableix que el termini màxim del pagament de factures per a les administra­cions públiques no pot sobrepassa­r els 30 dies, ampliables com a màxim als 60.

En el passat recent, la Generalita­t es va veure més afectada per les tensions de tresoreria que van impossibil­itar, a la pràctica, pagar en temps i forma, però ara –afegeixen les fonts– s’ha aconseguit estabilitz­ar els terminis de pagament els proveïdors en uns valors raonables. Una gestió eficient en el pagament als proveïdors no només és important pel compliment de la llei sinó perquè, a la fi, redunda en el bon funcioname­nt de l’economia, ja que evita o redueix sensibleme­nt els sobrecosto­s financers en els quals es veien immerses les empreses.

Els 29,23 dies de termini mitjà de l’administra­ció catalana als proveïdors milloren en un parell de dècimes la mitjana de terminis de pagament del conjunt de comunitats autònomes, que està en els 29,46 dies, segons dades del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública. En el Departamen­t d’Economia i Hisenda que dirigeix Oriol Junqueras, consideren que aquest punt mostra, com d’altres, l’evolució de la situació econòmica i financera des de l’entrada de l’actual Govern el gener del 2016.

El balanç del primer any complet de legislatur­a és positiu, segons Economia: “El deute ha continuat augmentant en la mesura en que continuem tenint dèficit, però el ritme de creixement s’ha moderat moltíssim”. Les previsions oficials per al 2017 passen per un augment de l’endeutamen­t de l’1,6% aproximada­ment, molt lluny dels augments del 39% del 2010 i del 24% del 2011, en els pitjors anys de la crisi.

Encara que el deute continuï creixent, el pes d’aquest sobre el PIB es va reduir el 2016 gràcies a l’avenç més gran de l’economia. En concret, el deute va baixar dues dècimes l’any passat fins a situar-se en el 35,6% del PIB. Pel que fa al dèficit, Catalunya va aconseguir reduir-lo al 0,93% del PIB en el 2016, segons dades del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.

Els 29,23 dies de termini mitjà de pagament milloren en dues dècimes la mitjana autonòmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain