La Vanguardia (Català)

L’estrena pasqual de Trump

Melania Trump supera el repte d’organitzar la festa més popular de les que se celebren a la Casa Blanca

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El president nord-americà (a la foto, saludant un militar) va complir ahir amb el ritual i va compartir un balcó de la Casa Blanca amb el conill de Pasqua, durant la festa de la cursa dels ous de Pasqua.

La primera dama, Melania Trump, va superar la prova.

En mig de protestes que no cessen o de fracassos interiors –la prohibició d’entrada a musulmans o una nova llei sanitària–, i en un clima bèl·lic a l’exterior, la falta d’experiènci­a va planar ahir sobre l’esdevenime­nt més popular que se celebra a la Casa Blanca i l’organitzac­ió del qual correspon al personal de la primera dama.

Una tradició infantil com l’Easter Egg Roll, en la qual els nens s’apoderen del jardí del recinte per a les seves curses amb els ous de Pasqua amb culleres de fusta, va posar a prova a la nació més poderosa del món.

Que el portaveu Sean Spicer, l’home a qui li és igual vuit que vuitanta, Al-Assad que Hitler, fos el més experiment­at en la matèria dins de l’Administra­ció Trump il·lustrava en part el desafiamen­t. El llistó era alt, per la capacitat dels Obama en aquest tipus d’esdevenime­nts. I més si es precisa que l’experiènci­a de Spicer es va limitar a disfressar-se de conill de Pasqua a la festa del 2008, amb George W.Bush.

L’ombra del dubte es va fonamentar en l’absència de Melania Trump de les seves tasques habituals com a primera dama. Ella ha preferit seguir a Nova York fins que el seu fill Baron, d’11 anys, conclogui el curs escolar. Aquell buit que deixa a Washington significa que el seu equip tampoc no està complet. La qüestió va assolir dimensió d’assumpte d’Estat quan diversos mitjans van assenyalar que la festa corria perill per la falta de preparatiu­s.

Melania Trump va voler aclarir tot dubte amb un tuit divendres passat. Hi hauria festa.

Com va passar amb la inauguraci­ó del mandat, quan Trump va tenir una participac­ió ciutadana en aquell esdevenime­nt molt inferior al seu predecesso­r, les xifres d’assistènci­a al seu primer Egg Roll també van ser a la baixa, segons els càlculs oficials. Si amb Obama es va arribar a 35.000 convidats, amb Trump es va situar en els 21.000.

Tampoc no hi va haver personalit­ats de la denominada Llista-A, a diferència de les últimes vuit edicions. Ahir es van prodigar els músics poc coneguts i les bandes militars. Però el magnat va aparèixer al balcó, al costat de la seva esposa, el seu fill comú, Barron, i el conill de Pasqua –no es va revelar qui el vestia– per donar curs a l’hiperbòlic sentit dels seus èxits: “Aquesta és la 139 edició de l’Easter Egg Roll. Penseu-hi, 139. Va començar llarg temps enrere, el 1878. I serem més forts i més grans i millors com a nació com mai ho vam ser abans. Estem en el camí correcte”.

En un gest de bondat, va elogiar Melania, que “ha treballat durant un llarg temps perquè això sortís a la perfecció”, i va elogiar “la competitiv­itat dels nens”.

Ella, que va donar les gràcies “a tots els nostres militars per mantenir-nos segurs”, va aportar el seu granet trumpista. “Estem renovant aquesta tradició”. A Spicer se’l va veure sense la disfressa del 2008 però amb una corbata de conillets.

El debut de Trump a l’Easter Egg Roll convoca uns 21.000 convidats, lluny dels 35.000 d’Obama

 ?? JOSHUA ROBERTS / REUTERS ??
JOSHUA ROBERTS / REUTERS
 ?? OILIVIER DOULIERY / EFE ?? El president Trump i la seva dona donen la sortida a la tradiciona­l cursa dels ous de Pasqua
OILIVIER DOULIERY / EFE El president Trump i la seva dona donen la sortida a la tradiciona­l cursa dels ous de Pasqua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain