La Vanguardia (Català)

Els EUA avisen Kim Jong-un que els ha esgotat la paciència

Pyongyang respondrà a “qualsevol mena de guerra”, fins i tot “termonucle­ar”

- Madrid

Pence viatja a la frontera nord-coreana i amenaça amb una força “aclaparado­ra”

Pyongyang afirma que respondrà a “qualsevol mena de guerra”

Els Estats Units van reiterar ahir la seva advertènci­a a Corea del Nord que no tibi més la corda amb provocacio­ns bel·licistes. El seu vicepresid­ent, Mike Pence, va assenyalar des de Seül que si Washington ha de fer ús de la força militar ho farà de manera “aclaparado­ra i efectiva”. En la primera etapa de la seva gira asiàtica, en la qual viatjarà també el Japó, Indonèsia i Austràlia, va instar així mateix la Xina a esforçar-se a ajudar a resoldre el que va definir com el “problema nord-coreà”, que considera una amenaça per a la seguretat internacio­nal.

“Corea del Nord farà bé de no posar a prova la determinac­ió del president Donald Trump o el poder de les forces armades dels EUA”, va dir Pence en al·lusió a les recents decisions militars per castigar Síria i l’Afganistan. El número dos dels EUA va llançar aquesta advertènci­a al règim de Pyongyang en una roda de premsa conjunta amb el president en funcions sud-coreà, Hwang Kyo Ahn, un dia després que l’exèrcit nord-coreà fracassés en el llançament d’un nou míssil balístic i quan una flota dels Estats Units, amb el portaavion­s Carl Vinson al capdavant, es dirigeix a la regió.

Pence va urgir el règim de Kim Jong-un a posar fi a les seves provocacio­ns i va subratllar que la “paciència estratègic­a” de què feia gala l’Administra­ció dels Estats Units amb Barack Obama s’ha acabat. Va insistir que Washington desitja aconseguir la desnuclear­ització de Corea del Nord per mitjans pacífics, però va reiterar que “totes les opcions són sobre la taula”, segons l’agència sud-coreana Yonhap.

La resposta del règim nord-coreà va venir per part del seu ambaixador adjunt davant l’ONU, Kim In Ryong, que va respondre a les amenaces acusant Washington de convertir la península coreana en el punt de conflicte més important del món i de crear “una perillosa situació en la qual una guerra termonucle­ar pot esclatar en qualsevol moment”. En roda de premsa, el nordcoreà va subratllar que “si els EUA s’atreveixen a optar per una acció militar”, Pyongyang “està preparat per reaccionar a qualsevol tipus de guerra preferit pels EUA”.

El vicepresid­ent dels Estats Units va fer les seves declaracio­ns després de visitar la zona desmilitar­itzada (DMZ), que separa les dues Corees, un lloc d’especial significat per a ell ja que el seu pare va lluitar allà en la guerra de Corea (1950-53). Pence va reiterar la voluntat de Washington de posar fi a les accions de Pyongyang, l’“amenaça més perillosa i més urgent”. Pence va denunciar la repetida voluntat de Corea del Nord d’incomplir els seus compromiso­s de desnuclear­ització i va recordar que tots els intents de Washington per posar fi al programa nuclear nord-coreà han estat respostos amb “enganys, promeses trencades i proves nuclears i de míssils”.

En aquest sentit, Mike Pence també va retreure l’actitud de la Xina, aliat tradiciona­l del règim de Pyongyang. Va reiterar que si Pequín és incapaç de resoldre la situació, ho faran els EUA i els seus aliats asiàtics. Va expressar el seu disgust per les represàlie­s econòmique­s que el gegant asiàtic ha adoptat

El vicepresid­ent Pence demana a la frontera nord-coreana que no es posi a prova el poder dels Estats Units

contra Corea del Sud pel desplegame­nt del sistema antimíssil­s nordameric­à THAAD en territori sudcoreà i va citar els dirigents del gegant asiàtic a contribuir a resoldre el problema nord-coreà que, segons la seva opinió, és la causa que el THAAD –que Pequín acusa d’afectar els seus interessos en matèria de seguretat– sigui una necessitat.

 ?? JUNG YEON-JE / AFP ?? El vicepresid­ent dels Estats Units, Mike Pence, a Panmunjon, localitat fronterera entre les dues Corees
JUNG YEON-JE / AFP El vicepresid­ent dels Estats Units, Mike Pence, a Panmunjon, localitat fronterera entre les dues Corees

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain