La Vanguardia (Català)

La paciència estratègic­a

- Màrius Carol

PLUTARC, que era un dels romans més savis, va escriure fa dos mil anys que la paciència té més poder que la força. No parlava per referèncie­s: va ser un gran viatger i estudiós de la història, que va escriure Vides paral·leles, un llibre on va explorar la influència del caràcter en les vides i els destins d’una vintena de personatge­s, des d’Alexandre el Gran a Filip de Macedònia. Plutarc va descobrir que la paciència era amiga de l’èxit, i la precipitac­ió, l’aliada dels fracassos. Barack Obama parlava de la paciència estratègic­a, com una fórmula per tenir controlats determinat­s enemics, que els agradaria que els Estats Units cometessin l’error d’impacienta­r-se, com era el cas de Corea del Nord. Tot i això, el vicepresid­ent nord-americà Mike Pence va visitar ahir l’anomenada zona desmilitar­itzada que separa les dues Corees per proclamar que l’era de la paciència estratègic­a s’havia esgotat i que totes les opcions eren damunt la taula. Una manifestac­ió preocupant, que va matisar a continuaci­ó assenyalan­t la determinac­ió de Washington i Seül per resoldre la situació a través de mitjans pacífics i mitjançant negociacio­ns.

Certament Kim Jong-un ha continuat els últims dies la seva escalada bel·licista no només verbal, sinó també factual. Sense anar més lluny, el dictador nord-coreà va llançar un míssil a la costa del mar del Japó, coincidint amb l’arribada de Pence a Seül, si bé l’amenaça va resultar fallida ja que va explotar quan es va enlairar. Les últimes proves nuclears i les provocacio­ns contra Occident han incomodat la Xina, que pot tenir un paper rellevant per rebaixar la tensió, arran de l’entrevista entre Trump i Xi Jinping a Florida.

Kim Jong-un manté una relació d’alta fascinació i odi al mateix temps amb els Estats Units. Li encanten Mickey Mouse, els Chicago Bulls i les Nike, entre d’altres símbols nord-americans. Curiós comunista, capaç de fantasieja­r amb la bomba atòmica i amb Winnie the Pooh.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain